„Олуја” удружени злочиначки подухват Америке и Хрватске

2
додик

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да се централна манифестација обележавања Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у злочиначкој акцији “Олуја” – 4. августа 1995. године обележава у Приједору зато што је то место сусрета колона и страдања, град јунак и страдалник и поручио да неће дозволити да се страдање српског народа омаловажава.

Додик је са Трга мајора Карлице, на скупу коме су присуствовали званичници Републике Српске и Србије на челу са председником Александром Вучићем, као и велики број грађана, поручио да неће опростити удружени злочиначки подухват САД и Хрватске усмерен на ненаоружани и небрањени српски народ.

“Сви ми који смо се овде окупили, окупили смо се да се у тузи присетимо онога што они називају Олујом, а био је то удружени злочиначки подухват САД и њихових монструозних планова према Србима, заједно са хрватском војском која је то једва дочекала да етнички очисти тај простор, учини га тужним и данас и свих ових деценија”, рекао је Додик.

Додик је указао да тај удружени подухват није био рефлекс, и подсетио да су Хрварти анагажовали више од 200.000 војника, а Срба је било исто толико.

“На свако немоћно дете, жену, старца, ангажован је један војник са огромном техником донираном од стране САД који упорно у континуитету према РС и Србији чине негативно и онда када се распадала земља и када су нас бомбрадовали”, рекао је Додик и нагласио да је акцијом командовао амабасадор САД у Загребу Питер Галбрајт, а који није имао срама да се склони и ућути већ је све учинио да то буде успешна акција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Молдавија продужава ванредно стање за 60 дана због енергетске кризе

Додик је нагласио да то не може да опрости.

“Америка може бити велика колико хоће, али унижена јер упорно према малом народу достојном државе покушава да одржи негативни однос и да га одражава и према Србији без Косова, не уважавајући ниједну рационалу реалну ствар народа који тамо живи и има право да се бори за свој суверенитет и итнегирет”, навео је Додик.

Додао је да су САД од првог дана кренула да руше права Републике Српске добијена Дејтонским споразумом. Рекао је да су српски народ учили и одгајали да о својим патњама и страдањима ћути да не би увредили онога који их је починио.

Нагласио је да се захваљујући председнику Србије Александру Вучићу девети пут обележава заједнички страдање српског народа.

“Сатрапима који кажу да могу да разумеју да су Срби из Крајине облежавали Дане сећања, а питају зашто Република Српска и Србија могу да кажем па зато што је ово један српски народ који је истеран из Крајине и зато што је ово српска држава Република Српска и зато што је Србија српска држава, зато што сте побили наше људе и што сте убили наше цивиле, на Петровачкој цести, од тога четворо деце”, рекао је он.

Додик је нагласио да нико није дошао у Приједор да омаловажава било кога ко није исти.

“Нисам овде дошао да омаловажавам некога које страдао а није био исти као ми. Нико ништа није рекао када су Бошњаци обележавали страдање зашто онда мислите да ми немамо право, ко сте ви да нам држите предавање”, рекао је Додик.

Прочитајте још:  Грижа савести или године: Стипу Месићу позлило током комеморације жртвама Јасеновца!

Рекао је и да зна да онима који су починили злочине према Србима нико неће судити, али да рачуна да ће их ипак правда стићи, и да ће се својих злочина сетити када им буде најтеже.

“Иако је мир неопходан а јесте, иако морамо да сравнимо наше билансе рећићемо да је ето Хрватска направила једну државу, а српски народ две, Републику Српску и Србију и борићемо се једнако за то”, поручио је Додик.

Додик је рекао да је данас одлучено да статус бораца из Републике Српске Крајине буде изједначен са статусом бораца из Републике Српске.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “„Олуја” удружени злочиначки подухват Америке и Хрватске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *