Зашто се не уводе санкције сарајевским политичарима који негирају Дејтон?

0

(фото:РТРС)

Зашто се не уводе санкције сарајевским политичарима који негирају Дејтон?

Република Српска подржава дејтонске принципе и договор два ентитета и три конститутивна народа, без међународног интервенционизма, став је званичика Српске. Истичу да политичко Сарајево, заједно са Сједињеним америчким државама и Великом Британијом проводе политику урушавања Дејтона, у намјери да угрозе уставну позицију Републике Српске. Предсједник Милорад Додик је јасан – очување Републике Српске нема цијену.

Прочитајте још:  Време које је Запад доделио Србији за спровођење ултиматума убрзано се смањује
Да међународна заједница очито има двоструке аршине према политичарима у Републици Српској и Федерацији БиХ, потврђено је и недавним увођењем америчких санкција званичницима Српске. Објашњење америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, да оне нису антисрпске, јер су раније санкционисани и предсједник Федерације Маринко Чавара и бивши директор ОБА Осман Мехмедагић, за предсједника Српске су чисто блефирање и покушај правдања.

– Лажно се крије иза заштите људских права и нелогично их и непристојно злоупотребљава правећи матрицу како Република Српска крши Дејтон а није примјетио да је Бећировић много пута до сада говорио како је Дејтон грешка и како треба вратити Републику Босну и Херцеговину то ону Алијину републику. То није кршење Дејтонског споразума на то не реагује јер му је он сарадник и едан другом су ментори у свему томе – каже Додик.

На двоструке аршине међународне заједнице, када је у питању БиХ, али и Косово и Метохија, упозорио је и српски шеф дипломатије Ивица Дачић. Истиче да Србија осуђује политику санкција, посебно када је ријеч о санкцијама које уводе поједине државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Кад Бећировић каже да је Дејтонски спразум један екцес који је нанео штете муслиманима онда то није кршење споразума, или не знам ни ја када Курти ради ово што ради он се не налази на листи за санкције, нити ови што смтарају да Босна и Херцеговина не треба да буде више држава три народа и два ентитета, него једног народа и да буде унитарна држава. То је директно рушење, овде је реч о Дејтонском споразуму – сматра Дачић.

Прочитајте још:  Симић: Медијска сцена у ФБиХ агресивно усмјерена према Српској
Република Српска и њени званичници неће пристати на лажне наративе, које упорно и синхронизивано намећу бошњачке политичке структуре, САД и Велика Британија, каже министар спољне трговине и економских односа у Савјету минситара Сташа Кошарац. Неће се, каже, ни повиновати очекивањима западних сила, које су на овим просторима девалвирале појмове владавине права и демократије.

– Оно што је значајно истаћи да увијек постоји један негативан наратив од стране Сједнињеним држава и неких других земаља, то говори о њиховој потреби да наставе са политикама какве су тада биле заговаране удружени злочиначки подухват Хрватске и САД-а да се 200 хиљада људи протјера из Хрватске – наглашава Кошарац.

Одлуку америчког Министарства финансија да уведе санкције званичницима Срспке, историчар Александар Раковић сматра бизарном и срамотном. Српска, каже, покушава очувати Дејтон и Устав БиХ, истичући да није било никаквих основа да се уведу санкције људима који чувају поредак дејтонске БиХ.

– Вјероватно да Американци неће стати са овим санкцијама али то нас не треба да ремети јер ако смо кренули да сачувамо, очувамо, негујемо наше националне интересе ми треба да наставимо без обзира на то ко ће бити санкционисан – сматра Раковић.

Да очување Републике Српске нема цијену, порука је и предсједника Републике Српске Милорада Додика. Истиче да Српска већ има довољно савезника јер, како каже, на глобалној сцени никада више није било људи који разумију позицију Српске.

ИН4С/РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *