Зашто Уставни суд Црне Горе не враћа ћириличну таблу

0

Ћирилица Фото: depositphotos/andrijamarkovic

Зашто Уставни суд Црне Горе не враћа ћириличну таблу.

Прочитајте још:  Нова математика црногорске владе: Већина још није састављена, а ка' ће не знамо
Од председника Уставног суда Црне Горе Будимира Шћепановића кровна организација српског народа у Црној Гори – Српски национални савет (СНС) званично је захтевала да „у најкраћем року на улаз у зграду Уставног суда постави таблу с називом институције исписаним на ћириличном писму, каква је и раније постојала”.

Нажалост, ћирилична табла с натписом „Уставни суд Црне Горе” пре извесног времена је уклоњена, чиме је несумњиво доведена у питање уставна норма о равноправности писама у Црној Гори.

„Разлози за наше инсистирање на равноправности употребе ћириличног писма су очигледни. Ћирилицом смо се уписали међу цивилизоване и историјске народе Европе и света. Ћирилицом је исписана и наша најстарија књига ’Мирослављево јеванђеље’, коју је Унеско уврстио у едицију ’Памћење света’ као једно од 120 највреднијих добара које је створила људска цивилизација, као и ’Октоих’ и друге књиге из Црнојевића штампарије, чије штампање представља најзначајнији датум културне историје Црне Горе”, навео је у писму председнику Уставног суда председник СНС-а Момчило Вуксановић.

Прочитајте још:  Србија литијумска и далеко било Папуа литијумска
Додао је да „не постоји ниједан разлог за потискивање и напуштање ћирилице: ни историјски, ни културни, ни естетски, ни лингвистички, ни верски, ни техничко-технолошки”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ћирилица је била и остала једна од основних одредница нашег идентитета. Њено напуштање значи прекид с нашим културним и духовним идентитетом, односно одрицање од свог културног наслеђа”, наводи Вуксановић. „Ћирилица данас у Црној Гори има статус само дозвољеног, али не равноправног и обавезујућег писма. На латиници се води сва државна администрација и кореспонденција, уз потпуно запостављање ћириличног писма”.

По његовим речима, „уколико би се наставио овакав тренд напуштања ћирилице, ње би у кратком времену напросто нестало на овом простору, што не би био само дискриминаторски чин према оном делу овдашњег становништва које то писмо доживљава као један од најважнијих чинилаца свог националног, културног, језичког и духовног идентитета, него и незапамћено антицивилизацијско насиље над историјом и културом Црне Горе”.

Новица Ђурић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *