Лукашенко о жетви 2023: биће нам обезбеђено све што је потребно

1

Лукашенко (Фото: РИА)

Лукашенко о жетви 2023: биће нам обезбеђено све што је потребно.

Прочитајте још:  Столтенберг: НАТО је обучио десетине хиљада украјинске војске
Безбедност хране ове године у Белорусији биће у потпуности обезбеђена. То је изјавио шеф државе Александар Лукашенко приликом именовања новог шефа Министарства пољопривреде и хране и постављања задатака за развој пољопривредног сектора, сазнаје БелТА.

“Видим да ћемо у погледу прехрамбене безбедности нашег народа бити обезбеђено све што је потребно. Набавићемо нешто мање од милион тона житарица за државне потребе. Набавићемо потребну количину уљане репице. Већ видимо Овде се све нормално развија. Ако се добро организујемо, нећемо имати проблема у вези са исхраном житарица за животиње. Али сада треба да се мобилишемо”, нагласио је белоруски лидер.

 

Александар Лукашенка је посебну пажњу посветио чињеници да је сада пољопривреда „у тренутку“ – усред жетве. „Ово је добро. Увек се вероватно сећате из свог искуства, а и ја: када пожњете половину рода, некако постаје лакше. Зато што обично берете најпроблематичнија подручја. А за тренутне временске услове, ово је веома важно. Они који су уклонили проблематична подручја, посебно на западу (тамо је било доста положеног хлеба, видео сам), они ће данас бити мање-више мирни“, рекао је шеф државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А ако сте негде пропустили, онда после обилних киша чишћење постаје теже, Александар Лукашенко је изјавио: „Јасно је да се нећете уклопити на терен два дана – тек трећег дана. Гомељска област (до сада Сергеј Бартош служио као помоћник председника – инспектора за Гомељску област. – Белешка БелТА). Вероватно, ипак, нисте имали такве тушеве.“

 

„Али они су прошли“, рекао је Сергеј Бартош.

 

“Закачено је. Али добро је. За Гомељски крај никад није превише кише. Ове године вас Господ није увредио”, приметио је председник.

 

Он је подсетио на своју фразу да у Белорусији, као и увек, или пресуши или поплави. И време овог лета то потврђује. “Због тога је било потребно припремити се да Господ излије све што 45 дана није дало у виду кише. Тако се и догодило. Видите, знате ове проблеме. И у овим условима мораћемо да обезбедимо прехрамбена сигурност“, нагласио је белоруски лидер.

 

Александар Лукашенко је такође скренуо пажњу на то колико је сав посао на селу компримован у овом периоду. Такође је потребно сакупљати усеве са поља, а након суше, са почетком киша, трава је активно почела да расте. Сходно томе, потребно је искористити тренутак и припремити травнату храну.

Прочитајте још:  Бундестаг је саопштио да Немачка сама себе упропаштава, а Русија профитира
С друге стране, велики је обим радова и на њивама које су испражњене током жетве. “Слама, љуштење. А најважније је сетва озимих усева. Уљана репица је почела да се сеје свуда. Озими јечам је на путу. Треба да сејемо. Брзо ослободите њиве за сетву озимих усева. Односно, све. је сабијено у једну гомилу.“ – навео је шеф државе.

 

Александар Лукашенко је посебан акценат ставио на сетву озимих усева: “Данас главну пажњу треба посветити сетви озимих усева. А већ сам говорио о Витебској области, Могиљовској области. И у свим регионима, посебно о северни део Белорусије веома је важно да се сеје на време.Озима уљана репица,јечам.Да би кренули са жетвом раније следеће године.Јер када се жетва заврши у Брестској области (у јужној Белорусији) само смо увучени у бербу у Витебску област због временских услова. Према томе, постоји само један излаз – да се сеју усеви које “Треба да берете рано. Негде најмање од средине јула. И дефинитивно би требало да буде најмање половина таквих усева у Витебском региону. Не колико год да је тешко, морамо то да урадимо.

Председнику је такође важно да нови министар добро познаје Гомељски крај са своје претходне функције. „У име револуције, треба да извучемо Гомељску област из мочваре у којој се нашла. Видите ово боље од мене. Тамо Иван Иванович Крупко (председник обласног извршног комитета и бивши шеф Министарства) пољопривреде и хране. – Приближно БелТА), ко жели да ради, можда се разуме у пољопривреду. Требаће му помоћ, наравно. Па, имамо доста проблема у Могиљовској и Витебској области. А у Минској области – огроман регион, северни део и тако даље“, рекао је Александар Лукашенко.

Белта

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лукашенко о жетви 2023: биће нам обезбеђено све што је потребно

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *