Опет шире параноју: Нови сој вируса корона “ерис” не изазива теже симптоме болести али се шири великом брзином

0

(фото:3 РИМ)

Нову подваријанту вируса корона, која се брзо шири, здравствени радници прозвали су “ерис”, али је позната и као ЕГ.5, пише “Политико”.

Према званичним проценама, “ерис” је постао најраспрострањенији сој у САД, иако не изгледа да изазива теже симптоме, или да представља непосредну опасност.

Према процени америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦП), ова варијанта чини приближно 17 одсто свих случајева ковида у САД, што га тренутно чини доминантним сојем.

Према извештају од 22. јула, тај број представља повећање од отприлике 12 процената удела случајева ЕГ.5 варијанте међу свим сојевима. Ова варијанта вируса је до сада пријављена у неколико земаља.

Опасности од ковида су се осетно смањиле, али се стално појављују нове варијанте. Варијанта ЕГ.5 припада породици “омикрон”, која је почела да циркулише крајем 2021. године и од тада је доживела неколико мутација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Медицински стручњаци су саопштили да ЕГ.5 не изазива теже обољење. Тим поводом се још нико није званично огласило из Беле куће.

Светска здравствена организација почела је да прати ЕГ.5, али га није означила као варијанту која изазива забринутост. Поређења ради, сој КСББ.1.5, који је раније доминирао пандемијом у САД, наведен је као “варијанта од интереса.”

Хоспитализације услед ковида су генерално опале од почетка године.

Иако су хоспитализације због вируса корона незнатно порасле током лета у САД, Бајденова администрација је прогласила победу над пандемијом.

“Бајденова администрација је направила историјски напредак у способности наше државе да управља ковидом 19, тако да овај вирус више не може да поремети наш живот”, изјавила је портпаролка Беле куће Кели Скали.

Прочитајте још:  Трик који успева сваки пут: Ево како да успешно уклоните мрље од лака са одеће!

Симптоми из ЕГ.5 варијанте се не разликују од претходних варијанти: типична прехлада, са симптомима као што су бол у грлу, цурење из носа, кашаљ и температура.

Од јуна, произвођачи лекова раде на развоју вакцина које би требало да омогуће имуност на подваријанту ЕГ.5.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *