ВОЈНА ИНТЕРВЕНЦИЈА СВЕ ИЗВЕСНИЈА: Афричка унија подржала одлуку ECOWAS-a о Нигеру

0
нигеру

Нигер (Фото EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO)

Афричка унија саопштила је данас да подржава одлуке западноафричког регионалног блока ECOWAS о Нигеру и позвала међународну заједницу да спасе живот председнику Мохамеду Базуму, чији се услови у притвору војне хунте која га је свргнула с власти, погоршавају.

Економска заједница западноафричких држава (ECOWAS) је јуче саопштила да су све опције и даље у игри и одлучила да стави снаге у приправност за могућу војну интервенцију, пренео је Ројтерс.

Председник Комисије Афричке уније Муса Факи Махамат подржао је одлуку ECOWAS-a да покрене војну операцију у Нигеру, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Афричке уније, пренео је ТАСС.

Махамат је изразио забринутост због ситуације у Нигеру и позвао на “хитно ослобађање” председника Мохамеда Базума, његове породице и чланова владе, рекавши да су услови у којима се налазе у притвору “лоши”.

Председник Обале Слоноваче Аласан Уатара изјавио је по повратку са самита који је одржан јуче у Абуџи да су се лидери ECOWAS сложили да покрену војну операцију у Нигеру што пре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уатара је нагласио да це Обала Слоноваче дати батаљон од 850 и 1.100 људи за операцију, а да ће учествовати и Бенин, Нигерија и друге земље.

Агенција АП је истог дана пренела да су челници војске у Нигеру наводно рекли вршиоцу дужности заменика америчког државног секретара Викторији Нуланд да намеравају да убију свргнутог председника Мохамеда Базума, уколико суседне државе покрену војну интервенцију у покушају да га врате на чело државе.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *