A bowl of cooked quinoa and amaranth. Contains red, white and black quinoa.

Nervozna creva, poznata i kao sindrom iritabilnog kolona (IBS), često mogu izazvati nelagodnosti i neugodnosti. 

 

Srećom, ishrana igra ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i podržavanju zdravlja creva. 

 

U ovom članku istražujemo sedam najboljih namirnica koje mogu pomoći smirivanju nervoznih creva i poboljšanju opšteg digestivnog zdravlja.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Jogurt i hrane bogate probioticima

Hrana bogata probioticima igra ključnu ulogu u poboljšanju digestivnog zdravlja, posebno za osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva. 

 

Probiotici su korisne bakterije koje se nalaze u crevima i imaju pozitivan uticaj na probavu, imunološki sistem i čak mentalno zdravlje.

 

Jedan od glavnih načina na koje probiotici pomažu jeste obnavljanje ravnoteže crevne mikroflore. 

 

Neravnoteža mikroorganizama u crevima može biti povezana sa simptomima kao što su bolovi, gasovi, nadutost u stomaku i neredovno pražnjenje creva. 

 

Konzumiranje hrane bogate probioticima, poput jogurta ili drugih fermentisanih namirnica, može pomoći u obnavljanju ravnoteže i smanjenju ovih simptoma.

 

Pored toga, probiotici imaju protivupalno dejstvo. Upala je često prisutna kod osoba sa nervoznim crevima, i može pogoršati simptome. 

 

Osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva često se suočavaju sa promenama u crevnim pokretima, uključujući dijareju i konstipaciju. 

 

Sa druge strane, zatvor, dijareja i generalno neredovno pražnjenje creva mogu uticati na pojavu hemoroida.

 

Probiotici mogu doprineti regulaciji crevnih pokreta, čime se može smanjiti neujednačenost i nelagodnost povezana sa ovim simptomima.

 

Hrane bogata probioticima osim jogurta su kefir i druge fermentisane mlečne proizvode, kiseli kupus, kimchi, miso, tempeh, kombuhu i druge fermentisane namirnice. 

Ovas

Ovas je izuzetno hranljiva žitarica koja može imati pozitivan uticaj na zdravlje nervoznih creva i opšte probavno zdravlje. 

 

Visok sadržaj vlakana i hranljivih materija čini ga izuzetno korisnom namirnicom za osobe koje se pade od sindroma nervoznih creva drugih gastrointestinalnih problema. 

Прочитајте још:  Легализација вађења органа: Нови Закон о трансплантацији органа у Србији

Pored toga, ovas ne sadrži gluten, pa je dobar izbor za osobe koje pate od celijakije ili intolerancije na gluten, koja je često prisutna kod osoba sa IBS-om.

 

Budući da se ovas često obrađuje u istim objektima kao i pšenica, osobe sa celijakijom ipak bi trebalo da vode računa da biraju sertfikovano bezglutenske proizvode od ovsa.

 

Ovas je lako uključiti u ishranu, konzumiranjem ovsenih pahuljica, mekinja, brašna ili celog zrna.

Losos

Losos je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih vrsta masnih riba, a njegove koristi za zdravlje su brojne. 

 

Kada je reč o nervoznim crevima, losos može pomoći u smirivanju simptoma i poboljšanju opšteg digestivnog zdravlja.

 

Losos je izuzetno bogat omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju simptome kao što su nadutost, gasovi, bolovi u stomaku i smanjena crevna peristaltika.

Đumbir

Đumbir je začin koji se često koristi u kulinarstvu, ali takođe ima i blagotvoran uticaj na zdravlje, posebno na probleme vezane za nervozna creva. 

 

Njegova antiinflamatorna svojstva i sposobnost smirivanja digestivnog trakta čine ga korisnim dodatkom ishrani za osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva, ali i drugih probavnih tegoba.

 

Đumbir ima sposobnost da opusti mišiće digestivnog trakta, što može smanjiti grčeve i bolove u stomaku povezane sa nervoznim crevima. 

 

Takođe, đumbir može smanjiti nadutost i gasove, poboljšavajući opšti osećaj udobnosti u stomaku.

 

Mučnina je čest simptom kod osoba sa nervoznim crevima. 

 

Đumbir se često koristi kao prirodni lek protiv mučnine, posebno kod putničke mučnine i mučnine izazvane trudnoćom, a ovo može biti korisno i za osobe sa IBS-om.

Kinoa

Još jedna žitarica bez glutena, kinoa, može biti veoma dobar izbor za osobe koje pate od iritabilnog kolona. 

Прочитајте још:  ТРИ ПУТА ДНЕВНО ПОПИЈТЕ ОВАЈ ЧАЈ: "Лечи" бешику и желудац, али и спречава опадање косе

 

Ova žitarica smatra se superhranom i izdvaja se zbog svojih bogatih hranljivih materija i svojstava.

 

Kinoa je veoma bogata vlaknima, uključujući rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Obe vrste vlakana deluju preventivno kod zatvora, poboljšavaju varenje i olakšavaju pražnjenje creva, što smanjuje tegobe IBS-a.

 

Pored toga, kinoa je laka za varenje što je čini dobrim izborom za osobe sa osetljivim stomakom. 

 

Ova žitarica je kompletan izvor proteina, za razliku od većine drugih žitarica, a njena neutralna aroma i tekstura čine je svestranom namirnicom koja se lako uklapa u raznovrsne obroke.

Tofu

Tofu je biljni proizvod napravljen od sojinog mleka i često se koristi kao zamena za meso u vegetarijanskim i veganskim obrocima. 

 

Ovaj bogat izvor biljnih proteina može pružiti brojne prednosti za zdravlje, uključujući ublažavanje tegoba izazvanih nervoznim crevima.

 

Tofu je lak za varenje i ne izaziva naprezanje digestivnog trakta.

 

Osim toga, bogat je antioksidansima i fitonutrijentima koji mogu smanjiti upalne procese u telu, a istovremeno je prirodno bez glutena i laktoze.

 

Na kraju, tofu sadrži biljna vlakna koja podstiču rad creva, sprečavajući zatvor i olakšavajući prolaz hrane kroz digestivni sistem.

Filip Andrejić

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *