Трамп као шеф мафије: Шта је РИКО закон на основу кога се суди бившем председнику САД?

0
трамп, трампа

Доналд Трамп (Фото: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

Прва тачка најновије оптужнице у Џорџији терети бившег америчког председника Доналда Трампа и 18 других за рекетирање због наводних покушаја да промене изборне резултате 2020. у Трампову корист.

У оптужници коју је објавила окружна тужитељка округа Фултон Фени Вилис наводи се да је бивши председник учествовао у завери око субверзије избора, и то као коловођа, пише Би-Би-Си.

Вилис је истакла да су оптужени, уместо да се придржавају правних изборних процедура, учествовали у злочиначком подухвату рекетирања како би преокренули изборне резултате у Џорџији.

Ово је четврта кривична пријава против Трампа, али је први случај да се неки бивши амерички председник суочава са оптужбама које су коришћене да се осуде шефови мафије као што су Џон Готи и Винсент Гиганте.

Организовани криминал у САД се процесуира по службеној дужности према федералном Закону против организација под утицајем рекетирања и корупције (РИКО), који омогућава тужиоцима да доведу у везу оне који су прекршили закон и налогодавце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Више од 30 америчких држава усвојило је сопствене верзије РИКО закона, а у Џорџији је он чак темељнији него у осталим државама.

Наиме, федерални закон предвиђа 35 злочина који се квалификују као докази рекетирања, а према варијанти закона која је на снази у Џорџији, на листи је чак 65 дела.

Од тужилаца се захтева да докажу да постоји злочиначки “подухват” и да детаљно опишу образац рекетирања који почива на најмање два горепоменута кривична дела.

Казне према РИКО закону у Џорџији су високе: затворска казна између пет и 20 година, или новчане казне до 250.000 долара, а често служе као средство “убеђивања” да се сарађује са Тужилаштвом.

Прочитајте још:  Нови закон у Америци: Наставници могу да носе оружје у школу

Такви инциденти могу да изазову “талас невиђених доказа и сведочења које тужиоци могу да употребе против наводних коловођа”, каже Ентони Мајкл Крејс, професор права на Државном универзитету у Џорџији.

Да би осудили самог Трампа, тужиоци ће, наводи Крејс, морати да докажу да бивши председник “није био само нека врста пасивног учесника”.

Испричати “целу причу”
Трамп се већ суочава са федералним оптужбама америчког Министарства правде због лажних тврдњи о изборима, а докази на том суђењу могли би да утичу и на случај у Џорџији и да се преклапају са њим.

Бивши амерички председник такође чека суђење због наводног погрешног руковања поверљивим документима и подмићивања порно глумице.

Окружни тужилац Фени Вилис, демократа, и раније је користила закон о рекетирању за важне случајеве.

Године 2013. тужилаштво је, са њом на челу, процесуирало на основу РИКО закона наставнике и друге запослене у државној школи у Атланти, због оптужби да су варали на државним тестовима како би обезбедили бонусе и унапређења.

Једанаест од 12 званичника на крају је осуђено, у најдужем судском процесу у историји државе, а већина осталих саучесника се изјаснила кривим.

На основу истог закона, прошле године су оптужени добитник Гремија репер Јанг Таг и 27 сарадника из његове музичке куће.

Вилис је изјавила да је велики присталица РИКО закона, јер он омогућава да се “исприча цела прича”.

Међутим, суђење поменутом реперу, које је требало да почне у јануару, заглављено је још у процесу избора поротника, а неки од адвоката одбране поручили су да се надају да је Вилис “научила лекцију” за моменат када Трампово суђење дође до исте тачке.

Прочитајте још:  Трамп поручио Сорошевом сину: Неће ме победити размажени мали дегенерик

Суђење реперу би могло да надмаши и рекорд по трајању суђења просветним радницима у Атланти, али толико развлачење није неуобичајено за процесе који укључују много оптужених, као и бројне адвокате.

Једна од адвоката бранилаца рекла је да “мрзи РИКО закон” и да очекује да ће суђење Трампу бити непријатно и збуњујуће за пороту, те да ће многи поротници заспати пре него што разумеју о чему се ради.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *