“Градоначелник” С. Митровице: После забране градње станова, отварања моста, сад ударио на пиљаре

0
протест, србије

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

После забране градње станова, отварања моста, сад ударио на пиљаре

“Рок је истекао, људи стрепе шта ће се десити, свака појава патролних кола шиптарске полиције у близини наших радњи изазива бојазан да ће кренути насилна акција уклањања тезги на којима се продаје углавном воће, поврће, а има и оних из околних села који јутром сиђу да продају који килограм сира или кајмака, воћа, поврћа, убраног у својим баштама. Многима од тих људи новац тако зарађен веома је битан. За сада нико не зна шта ће се десити и да ли ће Ерден Атић кренути у акцију и како ће она изгледати”, каже јутрос за РТ Балкан један од власника радње у Северној Митровици који део тротоара испред користи за продају воћа и поврћа.

Како је раније објављено, на удару Атићевих мера биће тезге у Улици краља Петра, у Бошњачкој махали, у ужем центру града.

Одлука новог “градоначелника” Северне Митровице изабраног крајем априла на локалним изборима које су Срби бојкотовали дошла је, иначе, само неколико недеља после забране градње најмање пет објеката у Северној Митровици, као и после одлуке да се крене у процедуру отварања главног моста на Ибру између јужног – албанског и северног дела града настањеног углавном Србима. Ову другу Атићеву одлуку, односно одлуку одборника СО Северна Митровица у којој Албанци имају апсолутну већину у међувремену је стопирала међународна заједница.

Потпредседник Српске листе Игор Симић јутрос је гостујући на РТС-у изјавио да Курти “све оно што значи живот Србима на Kосову, жели да укине и онемогући”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  У Пошти и Комерцијалној банци у Грачаници нема динара

“Свака та одлука није политичка, није административна, већ директно напада на Србе и уперена против нашег опстанка на овим просторима. У том светлу треба посматрати и одлуку градоначелника Северне Митровице Ердена Атића о уклањању објеката са јавних површина у овом граду, која је противна интересима српског народа. Ова одлука је још једна у низу која је уперена против наших грађана, а посебно против наших привредника, и услужне делатности, јер свако ко је једном био у Северној Митровици, добро зна да стотине српских породица на овим просторима живи од услужне делатности које пружају грађанима. Ова одлука има за циљ онемогућавање нормалног рада продавница, кафића, ресторана. Ово је још један притисак за ескалацију ситуације на терену са циљем дисциплиновања Срба који су преостали на северу Kосова и који желе да живе у миру”, рекао је Симић.

Симић је додао и да ово није прва “спорна одлука нелегалног градоначелника”.

“Желео да је отвори мост, па је међународна заједница деловала и одлука није спроведена. У том смислу је био захтев Српске листе да се престане са једностраним потезима и активностима, које имају за циљ малтретирање Срба и протеривање са ових простора. Још увек чекамо одлуку међународних представника”, рекао је Симић.

После недавне одлуке “градоначелника” Северне Митровице Ердена Атића којом се налаже да привредници ослободе јавне површине у овом граду, Српска листа је у име грађана апеловала на међународну заједницу да реагује и спречи ескалацију ситуације у моменту крхког мира на северу.

“Подизање тензије неразумним одлукама човека који нема никакав легитимитет, а себе назива градоначелником, доводи се у питање опстанак српског народа који се бави привредним и услужним делатностима и на тај начин финансијски издржава стотине српских породица. Ова накарадна одлука је противна интересима грађана наше општине свих националности и створиће нове проблеме у нашем граду, али је наставак серије антисрпских одлука које је овај квази градоначелник донео”, стоји у овом саопштењу.

Прочитајте још:  Обележена 81 година од усташког злочина над 12.000 Срба у Гаравицама

Из Српске листе наводе да “у име српског народа, али и свих осталих грађана, позивају међународне представнике на превентивно деловање”, јер ће, додају, “примена ове одлуке довести до оправдане демократске реакције свих грађана, који ће у томе имати пуну подршку Српске листе”.

“Нереално и невероватно звучи да су пар тезги или неколико баштенских гарнитура највећи и најургентнији проблем у нашем друштву у овом тренутку. Штавише, то делује као намерно малтретирање грађана, ускраћивање права на рад и опстанак на овим просторима, а све са циљем, поновићемо, додатне дестабилизације и ескалације ситуације на терену, противно свим напорима које улажемо сви ми заједно са представницима међународне заједнице”, стоји у саопштењу Српске листе.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *