Како су изгорели Хаваји: Не зна се узрок, али последице ће бити профитабилне за инвеститоре

0
хаваји

Последице пожара у Лахаини, 11. август 2023. године Justin Sullivan/Getty Images / Getty

Како су изгорели Хаваји: Не зна се узрок, али последице ће бити профитабилне за инвеститоре

У пожарима на хавајском острву Мауи, најтежим који су се догодили у САД у протеклих 100 година, страдало је најмање 99 људи, док медији масовно јављају да ће тај број бити далеко већи јер се више од 1.000 људи и даље води као нестали.

Међутим, преживеле у блиској будућности можда чека сасвим другачија врста невоље.

Град Лахаина, где су током пожара изгореле готово све зграде и око 2.100 хектара околног земљишта, од великог је историјског значаја за хавајску културу, а пре пресељења престонице у Хонолулу 1845. године служио је као седиште краљевских породица и место њиховог сахрањивања. У Лахаини такође живи значајан број домородачког становништва (10,5 одсто према попису из 2022. године, у односу на 8,4 одсто у Хонолулуу, примера ради).

Пожари у Лахаини погоршали су проблем са којим се становници овог предела боре већ дуже време — растућим ценама некретнина и земљишта усред намере станодаваца и хотелијера да зараде на атрактивној локацији овог места за туристе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Двадесетседмогодишњи становник Лахаине Далас Мен каже за “Њујорк тајмс” да се већина стамбених објеката издаје, те да је шесторо до осморо домородаца присиљено да живи у истој кући. Овај младић додаје да су се многи људи из локалне заједнице већ бринули хоће ли у будућности за њих уопште бити места у Лахаини.

Како наводи “Њујорк тајмс”, Хаваји имају највише цене некретнина у САД, а цене у Лахаини су међу највишим на Хавајима.

Прочитајте још:  САД избегава да преда Кијеву оружје дугог домета и тако их приморава на преговоре са Москвом

Агенција Асошијетед прес истиче да би то могло подстаћи егзодус домородаца који више не могу приуштити да живе у својој домовини, што назива главним проблемом који мучи Хаваје већ дуже време.

Хавајчанин Ричи Палалеј каже за америчку агенцију да га од пожара више брину велики инвеститори који “виде угљенисано земљиште као прилику за обнову.” Хотели и станови за идавање “у којима не можемо да приуштимо да живимо – то је оно чега се плашимо”, рекао је он.

Организација Како’о Халеакала, посвећена очувању домородачког земљишта и аутохтоних врста на Хавајима, упозорила је да су инвеститори већ почели да контактирају породице чији су домови изгорели у пожару са понудама за откуп земљишта, а ово упозорење поделио је и холивудски глумац Џејсон Момоа, родом Хавајчанин, на својој Инстаграм страници.

Премало, прекасно

Администрација председника САД Џозефа Бајдена претрпела је бројне критике због неадекватног одговора на кризу. Бивши конгресмен Рон Пол оптужио је Бајдена да баца паре на “изгубљени рат” у Украјини, док Хаваје прождире пламен, а “Њујорк тајмс” и други су писали како је државна помоћ у виду хране, воде и смештаја често била преспора.

Власти нису на адекватан начин упозориле становништво о буктећим пожарима, пише “Дејли мејл”, цитирајући локално становништво које је поручило да се сирене за узбуну нису огласиле и да су обавештења на мобилним телефонима послата прекасно.

Гувернер Хаваја Џош Грин обећао је да ће истражити спору реакцију система упозорења, као и зашто се сирене нису огласиле.

Имајући у виду текућу стамбену кризу и спремност инвеститора да профитирају на пожарима, многи медији постављају питање шта ће се десити са локалним становништвом када непосредна опасност од пожара прође.

Прочитајте још:  Пожар у стамбеној згради у Нишу, петоро хоспитализованих

Многе од изгорелих кућа нису биле под хипотеком, а становници Лахаине нису у супротном случају обавезни да имају осигурање, тако да неосигураним кућевласницима који су изгубили све у пожарима остаје мало опција, пише “Вашингтон пост”.

Федерална агенција за управљање ванредним ситуацијама (ФЕМА) објавила је у понедељак да ће преживели у пожарима који пријаве код владе добити моменталну исплату од 700 долара за храну и воду, а Управа за мала предузећа најавила је кредите у висини до 500.000 долара с повољном каматом за поправку штете за кућевласнике који испуњавају услове, и до два милиона долара за власнике малих предузећа.

Како би добили те ресурсе, преживели треба да се региструју код ФЕМА, путем интернета или уживо. Међутим, за оне који су остали у западном Мауију без струје или интернета, ова помоћ делује далеко, пише “Њујорк тајмс”.

Шта је изазвало пожаре?

Иако тачан узрок остаје непознат, многи тврде да су постојали “савршени услови” за пожар пре него што се он догодио — наиме, комбинација сувог периода, високих температура, и пролазак урагана Дора — што додатно доводи у питање спору реакцију власти.

“Блумберг” спекулише да су пожар проузроковали дотрајали каблови хавајског електродистрибутера, напомињући да су акције дотичне компаније пале за више од 40 одсто након ширења пожара. Цитирајући податке америчке Шумарске службе, Ројтерс напомиње да је за 85 одсто пожара одговорна људска рука.

Конкретно на Хавајима, природни узроци стоје иза мање од 1 одсто пожара, наводи Елизабет Пикет, извршни директор Организације за управљање пожарима те савезне државе.

На другим деловима интернета се могу наћи и разне теорије завере о пореклу пожара, а које подразумевају да су они проузроковани “упереним енергетским оружјем”, као и да су пожар подметнули богати са намером да откупе имовину домородаца који су тврдоглаво желели да остану на својим огњиштима. Док у пожару нису остали без њих…

Прочитајте још:  ЦРКВЕ НАМ ОТИМАЈУ И У ЧЕШКОЈ: Шокантна одлука у Прагу - власти одузимају кључ богомоље "јер се у њој окупља много људи"

Владимир Николић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *