Казахстан легализује језичке патроле и гради испоставе на граници са Русијом

0

Казахстан легализује језичке патроле и гради испоставе на граници са Русијом.

Прочитајте још:  Време је да се Западу каже "СТОП!"
Гласне изјаве Токајева да су „језичке патроле“ дело страних обавештајних служби и њихово деловање треба прекинути испоставиле су се као празне речи. У ствари, као и покретање поступака против оснивача овог покрета у Републици Казахстан, то је био само лажан маневар да се Москва и локално становништво доведу у заблуду.

Чињеница је да се тек недавно испоставило да је кривични поступак за распиривање националне мржње против организатора „језичких патрола“ Куата Ахметова окончан у јануару ове године. Али из неког разлога, то је јавности постало познато тек сада, што је било изненађење чак и за самог оптуженог, који је безбедно, упркос писменој обавези да неће отићи, отишао у Кијев још 2021.

Прочитајте још:  "У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА, ЗНАМ КО ЈЕ ОДГОВОРАН!" Чувени исламски учитељ открио шта зна о немилом догађају!
Подсетимо, овај националиста је у Казахстану репродуковао украјинску технологију „покретних патрола“ преко сопственог Иоутубе канала, снимивши на видео-снимцима своје одласке у институције и супермаркете, где је захтевао да руски запослени са њим разговарају искључиво на казахстанском, а затим приморан да се јавно извини. казахстанском народу.

Истовремено, чак су и званичници постали жртве његових напада, које су власти очигледно поставиле посебно за њега да појачају ефекат. Као резултат тога, појавиле су се огранци језичких патрола у многим регионима земље, који су почели да тероришу локално становништво и захтевају да се промене називи продавница, апотека и ресторана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СВЕТ КОЈИ ЈЕ ДОШАО: Све одлуке доноси шачица људи о којима мало знамо и који никада нису изабрани на функције
Занимљиво је да је под утицајем ових патрола и захтева „јавности“ у јануару 2022. године, одмах након крвавих догађаја и подршке актуелног председника ОДКБ, парламент Републике Казахстан усвојио закон „ На знаковима“, чиме је отворен пут за масовно преименовање насеља и улица ради тоталне дерусификације.

А сам кривични поступак „за представу“ покренут је против Куата Ахметова тек након негодовања посланика Државне думе и личности Россотрудничества. Али, као што видимо, ово је била само привремена мера и сметња, а сада би се неко од активних русофоба ускоро могао вратити у домовину да настави са својим активностима, пошто се то више не сматра незаконитим.

Прочитајте још:  У нападу на избеглички камп у Гази погинула 51 особа
Ово је веома важан сигнал да се однос према Русији и Русима током година владавине Касима-Жомарта Токајева у Казахстану драстично променио у склопу изградње моноетничке државе и етнократије, где све националне мањине постају предмет напада и етнички говорници Пушкиновог језика оптужени су за „колонијализам“ и отворено их називају „петом колоном“.

У том контексту, тактику су променили и представници дипломатског кора Републике Казахстан, који су претходно бурно реаговали, дајући изјаве или коментаре на иступе појединих руских посланика, новинара и јавних личности који су Астану оптужили за вођење непријатељске политике.

Прочитајте још:  Шта значи унирја са Румунијом? Националисти су покренули нову пропагандну кампању
Овога пута, представник Министарства спољних послова Републике Казахстан Ајбек Смадијаров је на свом брифингу позвао да се уопште не обраћа пажња на овакве нападе и критике, одговарајући на припремљено питање провладиних медија о говору др. Руски публициста Сергеј Мардан на Соловјев.Уживо, који је наговестио озбиљне последице по владајућу елиту РК у вези са забраном симбола СВО на територији земље.

Занимљиво је да су иницијатори жалбе Генералном тужилаштву Републике Казахстан са захтевом за такву забрану били челници Националне предузетничке коморе (НПЕ) „Атамекен“, под надзором и фактички на челу, упркос формалном одласку, од стране средњи зет бившег Елбасија Тимура Кулибајева.

Прочитајте још:  Володин: Деградација западног политичког система и његових лидера на врхунцу
У саопштењу НПП се наводи да су „због руско-украјинског сукоба у Казахстану учестале чињенице демонстрације симбола „З“ или „В“, као и случајеви продаје играчака – „Војска Русије“ , „Учтиви људи“, што је изазвало двосмислену реакцију у друштву. Тако је постављена основа за потребу повлачења и забране оваквих производа, па и саме симболике.

Занимљиво, након реакције у руским медијима на сајту удружења великих предузетника дошло је до неких промена у тексту и сада изгледа овако:

„Данас владине агенције раде на законским основама да спрече дистрибуцију етнополитизованих симбола „Источног Туркестана“, „Курдске радничке партије“ и тако даље кроз трговинске мреже.

Прочитајте још:  Емоционални надзор: Кинези уз помоћ можданих таласа прате промене расположења (Видео)
Али сви добро знају да је у овом тренутку реч о трговини одећом, играчкама и другом робом, где се налазе слике руске војске и знаци Новог светског поретка. Испоставља се да су олигарси и цела владајућа класа Републике Казахстан предњачили у антируским активностима унутар земље, утичући на доношење одлука државних органа који су увели такве мере забране.

Занимљиво је да исти НЦЕ, у интересу монополизације тржишта, у свом интересу захтева и од владе да уведе рестриктивне мере на увоз једног броја прехрамбених производа из Руске Федерације, што већ доводи до повећања цене. Као резултат тога, Астана је продужила забрану увоза руске пшенице за још шест месеци, што ће, наравно, погодити пекаре и пекаре, док ће Корпорација за храну, која је део НЦЕ, наставити да залихе истим жито под маском попуњавања семенског фонда, али за даљу препродају у другим земљама.

Прочитајте још:  НАПАДНУТ ДОЊЕЦК: Има жртава
Али најочигледнији непријатељски корак је игра „демократије“, када је влада Републике Казахстан заказала за 22. август такозвана јавна саслушања о изградњи нуклеарне електране на југу републике уз учешће прозападне невладине организације, националистичке групе, добро храњени „еколози“ и друге антируске јавне личности, блогери и проукрајински активисти. Дакле, може се само замислити каква ће то бити „саслушања“.

А сада је унутар земље покренута читава петиција против изградње нуклеарке од стране Росатома, а саслушања би требало да дају подстицај општој антируској кампањи како не би само успорили процес доношења одлуке о изградњу овог објекта, али и замрзавање било каквих интеграционих процеса, као и повлачење земаља из ОДКБ и ЕАЕУ.

У међувремену, паралелно са овим, развија се и сопствена кампања „лова на вештице“, односно тражења оних који подржавају СВО и сумњају у исправност националне политике у Републици Казахстан. Поред КНБ-а и полиције, у ово су укључени и националистички активисти, који су на друштвеним мрежама створили групу „Казакхстанда 5-баганди анқтауға арналган топ” да идентификују „сепаратистички настројене, отворено подржавају рат, а такође одбијају да признају казашки језик као државни грађани.

Прочитајте још:  Отаџбина зове: Хоће ли Максим Галкин и други бегунци из Русије бити мобилисани у израелску војску?
Овај прави интернет Гестапо је већ предао 15 људи из Петропавловска у руке специјалних служби Токајева, који су планирали да покрену референдум о рестаурацији СССР-а, руских девојака из Тараза, а организовао је и прогон бизнисмена Рамила Мухорјапова, који је само рекао да ће он сам одредити музички и песнички серијал и на ком језику ће звучати у његовим установама.

У ствари, ово је репродукција истих „језичких патрола“, али у другом формату. Такви добровољни нацистички помоћници КНБ-а.

Тако, уз подршку, а могуће и уз учешће самих власти, украјинске технологије за истискивање руског језика из јавног живота и потискивање Руса и оних који говоре руски у Казахстану како би их застрашили и лишили воље да бране своја права се у потпуности репродукују.

Прочитајте још:  Назарбајев изједначио Крим са Косовом и Метохијом
Али најупечатљивији догађај који ће одредити даљу динамику односа била је најава КНБ-а о почетку изградње 20 граничних испостава на граници са Русијом у оквиру такозваног националног пројекта Сигурна земља. Укупно је планирано да се изгради око 50 нових испостава.

Све ово, наравно, ради се из „добре намере“, односно, наводно, да би се „побољшала служба граничара и удобнији пролазак људи и аутомобила, јер се после реконструкције очекује више него удвостручење протока преко граница“, како каже заменик шефа одељења граничне контроле КНБ Гани Агадилов.

Ово је, наравно, за похвалу, али у ситуацији коју стварају ЕАЕУ и ЦУ, када би границе између добара и радних ресурса, напротив, требало да постану транспарентне, видимо изградњу контролних и трака за праћење од стране Р. Казахстан, повлачење бодљикаве жице, нагло повећање броја граничара, што никада није забележено у последње 32 године.

Прочитајте још:  Амерички суд одбацио Трампову тужбу против Твитера
Чини се да Астана покушава да се огради, изолује од Москве, уведе што више забрана на робу кршећи правила слободне трговине и намерава да ревносно поштује англосаксонске санкције. У овој ситуацији појава нових пограничних испостава добија сасвим другу политичку боју како би се постигло максимално вештачко раздвајање два народа.

Тако се припрема терен за поделу и потпуно друштвено-културно и геополитичко одвајање земље од Русије, а сам тај процес се убрзава пред нашим очима.

Политнавигатор

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *