Естаблишмент покушава да преузме контролу над Википедијом

0
циа, ПАЈКОВ

ЦИА (Фото: EPA/EFE Olivier Douliery/POOL)

У својој подкаст емисији „Ажурирање система“, амерички истраживачки новинар Глен Гринвалд интервјуисао је једног од суоснивача Википедије, Ларија Сенгера, сада професора филозофије.

Према Сангеровим речима, Википедија следи своју званичну политику да су 80 одсто извора који долазе са десног политичког спектра непоуздани.

 

„Колико ја знам, ниједна енциклопедија није тако пристрасна као Википедија“, рекао је Лари Сенгер у интервјуу америчком новинару Глену Гринвалду.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пажљивим посматрачима је одавно јасно да неки уноси на Википедији не пружају уравнотежене информације и да имају политичку пристрасност. Ово важи и за наводно „научне“ чланке. У Немачкој, биолог Маркус Фидлер ради одличан едукативни рад у овом погледу са својим форматом „Приче из Викихаузена“. Својим истраживањем открио је манипулацију наводно „слободном и сарадничком“ онлајн енциклопедијом. Нове информације из САД сада потврђују да је Википедија заправо пропагандно средство естаблишмента. У својој подкаст емисији „Ажурирање система“, амерички истраживачки новинар Глен Гринвалд интервјуисао је једног од суоснивача Википедије, Ларија Сенгера, сада професора филозофије.

 

Током разговора Сенгер је говорио о настанку и развоју најпознатије онлајн енциклопедије. Објаснио је како је временом постала потпуно непоуздана. Открио је да ће се о питањима попут глобалног загревања или одређених дрога узети у обзир само став естаблишмента. На пример, холистичка медицина је дискредитована. Према Сенгеру најударнији медијски талас манипулација настао је између 2013. и 2018. Године. Професор филозофије је објаснио: „Прости Википедијанци се не руководе оригиналном политиком неутралности Википедије или сличним. Уопште их није брига. У основи, направљени су по узору на СИ- ЕН- ЕН, ЕМ-ЕС-ЕН-БИ-СИ

Прочитајте још:  Продужетак Споразума о стратешком наоружању – добар начин да Путин и Бајден започну сарадњу

и Њујорк тајмс.“

 

Према Сангеровим речима, Википедија следи своју званичну политику да су

 

80 одсто извора који долазе са десног политичког спектра непоуздани. Естаблишмент намерно покушава да преузме контролу над платформом. То је посебно левица, али не искључиво.

 

 

 

ЦИА и ФБИ стоје иза Википедије

 

Сангер је ишао у детаље о улози тајних служби у уређивању страница на Википедији и јасно је ставио до знања: „Имамо доказе да су компјутери ЦИА и ФБИ коришћени за уређивање Википедије још 2008. године.“

 

Према Сангеру, онлајн информациони рат се посебно десио последњих година, са Википедијом као главном ареном. Објаснио је: „Они (обавештајна заједница) плаћају најутицајнијим људима да промовишу своје програме, са којима ионако имају тенденцију да се ускладе. Само развију своје таленте унутар заједнице, науче како Википедија функционише, а затим прогурају оно што желе да кажу својим људима.“

 

Сангер помиње и улогу Гугла. Компанија је донирала милионе долара Википедији током година, фаворизујући чланке онлајн енциклопедије.

 

 

 

Алтернативне онлајн енциклопедије

 

Суоснивач Википедије саветује прелазак на друге онлајн енциклопедије, као што је Ballotpedia. Са десног политичког спектра је Conservapedia, а са леве Rational Wiki при чему је овај сајт „заиста лош“.

 

Да бисте пронашли све енциклопедије на мрежи, Сангер препоручује EncycloSerach или EncycloReader. Заједно са другима ствара отворену и бесплатну базу података и мрежу енциклопедија. За неколико недеља појавиће се додатак за који ће вам омогућити да промовишете сопствене постове на блогу било где на вебу.

 

Милан Старчевић / Геополитика

 

 

 

Прочитајте још:  Сећање на страдање 52 ученика од усташа

Цео интервју се може видети на:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *