Срби им и мртви сметају: У Федерацији БиХ оскрнављено око 1.000 православних гробља

0

д.савић/ин4с

Срби им и мртви сметају: У Федерацији БиХ оскрнављено око 1.000 православних гробља.

У Федерацији Босне и Херцеговине до сада је оштећено и оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а недирнута су само малобројна православна почивалишта на изолованим местима, истакао је председник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

„Ако не могу да сруше споменик, онда полупају сав мермер изнад земље. Само у Кантону Сарајево, од око 90 православних гробаља, на више од 60 су полупане плоче. Ускоро ћемо имати тачне податке о броју српских гробаља у ФБиХ“, рекао је Радановић за „Политику“.

Нека гробља су, каже, порушена у потпуности, као гробље у Матијевићима код Кладња.

Прочитајте још:  Посљедице „агресије“: У Санском Мосту некада 27.000 Срба, данас тек 400 домаћинстава!
Радановић је навео и да је скрнављење почивалишта у Хрватској, такође, свакодневна појава, само што вести о томе не долазе до медија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Имамо свакодневне пријаве рушења и разбијања споменика на православним гробљима у Горском Котару, Далмацији, Лици. То разумемо као јасну поруку да Срби не треба да долазе ни на Задушнице. Сметамо им чак и једном годишње, што је порука да и не помишљамо да се враћамо на места одакле смо протерани“, изјавио је Радановић за „Политику“.

Виновници обично не буду пронађени нити санкционисани.

Прочитајте још:  У Федерацији БиХ уџбеницима историје распирују србомржњу код основаца
На православном гробљу у Санском Мосту које је више пута било на мети вандала, пре неколико дана срушена је надгробна плоча у облику крста.

У селу Машићи код Нове Градишке у Хрватској у јулу је срушено 18 надгробних споменика, а претходно су у тој општини уништени и споменици на православном гробљу у Ковачевцу, пише РТ Балкан.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *