БРИКС подстиче праведан светски поредак, свет је уморан од уцена и притисака

0

Сергеј Лавров (Tanjug/Adi Weda/Pool Photo via AP)

БРИКС подстиче праведан светски поредак, свет је уморан од уцена и притисака

У свету се данас дешавају тектонске промене, могућност доминације једне земље или групе земаља постаје прошлост, јер се нови центри Евроазије, азијско-пацифичког региона, Блиског истока, Африке и Латинске Америке руководе пре свега сопственим интересима, оценио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

У ауторском чланку за јужноафрички часопис “Убунту”, непосредно пред почетак самита БРИКС -а у Јужној Африци, руски министар спољних послова говорио је о значају БРИКС -а за свет и основним темама о којима ће бити речи на предстојећем самиту.

“Пред нашим очима рађа се праведнији мултиполарни светски поредак. Нови центри економског раста и доношења одлука од глобалног значаја у први план стављају национални суверенитет. Светска заједница је уморна од уцена и притисака западних елита и њиховог колонијалног и расистичког понашања”, поручио је министар спољних послова Русије.

Како је објаснио, међународни поредак који се заснива на експлоатацији ресурса највећег дела света зарад једне мањине, такозване “златне милијарде”, је застарео.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русија и добар део света данас раде на одбацивању америчког долара и прелазе на коришћење алтернативних платних система и плаћања у националним валутама, због чега су “безусловни приоритети јачање потенцијала Нове развојне банке и пула девизних резерви БРИКС-а, усавршавање платних механизама, повећање улоге националних валута у узајамним обрачунима”.

“Ова питања биће у фокусу самита БРИКС -а у Јоханесбургу”, рекао је Лавров.

Он је такође подсетио да “место и значај БРИКС -а и његова способност да утиче на формирање глобалне агенде данас одређују објективни фактори”.

Прочитајте још:  Кратко упутство за препознавање новог светског поретка

Становништво држава удружења чини више од 40 одсто свих људи планете, њихова копнена површина износи више од 25 одсто укупне копнене површине Земље, а, према проценама стручњака, ове године БДП БРИКС -а превазићи ће БДП Г7 и износиће око 31,5 одсто укупног светског БДП-а.

“Стратешко партнерство у оквиру БРИКС-а данас узима маха, а удружење предлаже свету конструктивне иницијативе које су усмерене на будућност”, додао је Лавров, након чега је истакао да организација има велики број истомишљеника по свету, који у њему виде “ту позитивну силу, која је у стању да постане један од стубова новог, праведнијег света”.

Како је даље навео руски министар спољних послова, “‘петорка’ је спремна да се одазове” интересовању других земаља које би желеле да јој се придруже, због чега је покренула процес проширења”.

Према његовим речима, БРИКС је данас симбол истинске мултиполарности и пример једне искрене међудржавне комуникације, јер је у оквиру савеза створена култура дијалога која се заснива на принципу једнакости и уважавања других.

У том контексту, Русија, као највећа евроазијска држава и велика цивилизација, наставља да ради на таквој “архитектури међудржавних односа, која би се ослањала на равноправну и недељиву безбедност и која би осигурала једнаке могућности развоја за све”.

“Како је рекао председник Русије Владимир Путин у свом обраћању 21. фебруара 2023. године: ‘У савременом свету не би требало да постоји подела на такозване ‘цивилизоване земље’ и све остале. Потребан је поштен партнерски однос, који у принципу негира сваку ексклузивност, а посебну ону агресивне природе”.

“У том контексту Русија доследно ради на јачању позиције афричког континента у мултиполарном светском поретку. Наставићемо да подржавамо афричке пријатеље у њиховој тежњи да имају све значајнију улогу у решавању кључних проблема нашег времена”, закључио је Лавров.

Прочитајте још:  Бугарска најављује спремност да обнови преговоре са Гаспромом у случају несташице гаса!

Подсетимо, овогодишњи самит БРИКС-а почиње 22, а завршава се 24. августа. На њему неће уживо присуствовати руски председник Владимир Путин, већ ће уместо њега Јоханесбург посетити Сергеј Лавров. Ипак, председник Путин испратиће цео догађај онлајн и обратиће се присутнима путем видео везе.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *