ШТА СЕ ДЕШАВА KАДА СВАKИ ДАН ЈЕДЕТЕ ШЉИВЕ: Срби су вековима користили ову воћку код једне здравствене тегобе

0
шљива

Због садржаја пектина, који у цревима набубри, шљиве омекшавају столицу, што је врло битно код лечења хемороида или цревних обољења. Регулисањем пробаве превентивно се делује против настанка рака дебелог црева, а пектин снижава и холестерол у крви.

Шљиве с мањим садржајем шећера боље су за лечење разних тегоба, па се највише препоручују киселкасте сорте. Сува шљива такође је одличан лек ако се узима на празан желудац или сат времена пре јела.

Шљиве помажу код обољења и детоксикације јетре, крви и целокупног организма.

Будући да подстичу излучивање мокраће, корисне су у лечењу реуматизма, артеросклерозе и анемије.

Такође, помажу код болова у грлу и ангине, као и у лечењу разних кожних осипа и зацељивању рана. Шљива је идеална храна у разним дијетама, поготово код обољења бубрега, гихта, реуматизма, болести јетре, код физичког и менталног умора и смањеног апетита.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На свету постоји чак 140 врста шљива, а све су богате угљеним хидратима, имају низак ниво масноћа и калорија, богате су витаминима А, Ц и Е, калцијумом, магнезијумом, влакнима и калијумом. А ево у чему још помажу:

Штите срце

Једна свежа шљива у просеку садржи 113 мг калијума, минерала који помаже при контроли високог крвног притиска и смањује ризик од можданог удара.

Побољшавају памћење

Само три до четири шљиве дневно могу помоћи да неутралишете ћелије штетних слободних радикала, који лоше утичу на памћење.

Помажу здрављу очију

Шљиве су посебно корисне за здравље очију. Фитонутријенти који се налазе у њима могу помоћи да се смањи ризик од дегенерација макуле, болести која се јавља углавном код старијих особа.

Прочитајте још:  СПАС ЗА ЈЕТРУ, ИЗБАЦУЈЕ ТОKСИНЕ, ПОМАЖЕ У МРШАВЉЕЊУ: Ово воће једите што чешће!

Смањују ниво шећера у крви

Према канадским нутриционистима, шљиве имају низак гликемијски индекс, што значи да вам могу помоћи да контролишете ниво шећера у крви и смањите ризик од дијабетеса типа 2.

Помажу код пробаве

Суве шљиве одлично помажу цревима да раде свој посао како треба.

Помажу костима

Истраживачи са универзитета Флорида и Оклахома 12 месеци су тестирали две групе жена у постменопаузи. Једна група је јела 100 грама сувих шљива дневно (око 10 шљива), а друга је јела 100 грама сушених јабука. Обе групе су конзумирале калцијум и витамин Д као додатак. Резултати су показали да је група која је јела суве шљиве имала знатно већу густину костију у кичми и подлактици.

Стил

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *