Фаражев рат против “воук капитализма” стиже у ЕУ

0
фараж, воак

Најџел Фараж

Најџел Фараж, човек који је предводио брегзит, вратио се, како “Политико” пише, са водичем за европске популисте и на челу офанзиве против “воук капитализма”. Његова борба против те новопечене “освешћености” могла би, како медиј предвиђа, бити путоказ за евроскептичне странке широм континента које желе да за изборе следеће године окупе базу гласача – противника естаблишмента.

Бивши лидер брегзита у центар пажње дошао је када је, крајем јула, покренуо кампању путем које жели да помогне људима којима су због политичких ставова банковни рачуни затворени – што је управо и он доживео од британске банке “Котус”.

“Банке треба да пружају банкарске услуге, а не да прописују скуп друштвених и политичких ‘вредности’ са којима би требало да се ускладимо. Морају одмах да окончају целу ту освешћену глупост. Отишло је предалеко”, објавио је Фараж 27. јула на друштвеној мрежи Икс, некадашњем Твитеру.

Рецепт који би и други да препишу

Његов случај испунио је насловне стране британске штампе, а Фараж је добио и подршку конзервативне владе док је скидао скалпове највиших банкарских руководилаца у Британији који су одличили да га “кенселују”. Успело му је што је мало коме пошло за руком – да на својој страни уједини оба краја политичког спектра, а то је рецепт који би да препишу европски политичари.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Скандал кроз који је Фараж прошао већ је привукао њихову пажњу, а следећи корак био би им, како “Политико” оцењује, да бираче убеде да елита нема додира с реалношћу и да је превише заокупљена климатским променама и различитошћу да би се фокусирала на бриге народа.

Прочитајте још:  ИЗНЕНАЂУЈУЋА ОДЛУКА: Бајден одбио питање избацивања Русије из СБ УН

“Крајње десничарске странке ће наставити да причају о имиграцији јер је то њихова основна тема, али да би повећале своју привлачност, морају на неки начин да диверзификују своја питања и оно о чему причају, и ту долази освешћени капитализам”, каже професорка европске политике на Краљевском колеџу у Лондону Софија Василопулу.

Широк је консензус око тога да су Фаражеве притужбе сасвим легитимне, али, како “Политико” указује, мало је доказа да британски политичари заиста губе приступ банкарским услугама због своје политике.

“Једна од стратегија крајње деснице је увек била провоцирање и скандализација. Фараж је пронашао нешто и може да искористи те банке као жртвено јање. Умео је да себе наслика као жртву која је на истој страни као и нормални људи, односно насупрот елитног банкарског естаблишмента”, уверава професор емеритус лингвистике на Универзитету Ланкастер Рут Водак која је и аутор књиге “Политика страха: Шта значе десни популистички дискурси”.

Слична офанзива против “воук” или “освешћеног” капитализма води се и у САД где републиканци сада крупни бизнис критикују због “прогресивних вредности” уместо због њиховог основног посла – зарађивања новца.

Политичка десница, како “Политико” наводи, концепт “воук капитализма” користи како би сада критиковала крупни бизнис који иде предалеко.

У Вашингтону су републикански посланици у јулу одржали саслушања која су део њиховог ескалирајућег рата са Волстритом – где су им посебан циљ менаџери који спроводе стратегије зелених улагања.

“Воук” иде на изборе за ЕУ

Драма око Фаражовог банковног рачуна, према писању “Политика” најбоље илуструје како популисти мењају свој став.

Василопопу истиче да је питање имиграције већ донекле истрошено, па ће тако ЛГБТ питања бити проглашена за новог непријатеља за странке које би да привуку бираче.

Прочитајте још:  Продужетак Споразума о стратешком наоружању – добар начин да Путин и Бајден започну сарадњу

“На европским изборима биће занимљиво видети како крајње десничарске странке могу да повежу ову идеју освешћеног капитализма, или различите његове аспекте, са Европском унијом”, каже ова саговорница “Политика”.

Нагињање удесно већ је видљиво у ЕУ, где Европска народна партија, највећи конзервативни блок, опструише зелене законе, како би привукла подршку људи који флертују са странкама деснице.

Истраживања, како пише “Политико”, сугеришу да ће група европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР), односно група крајње десних странака која укључује и Браћу Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони, освојити места на изборима за ЕУ ​​следећег јуна, што би потенцијално, предвиђа медиј, створило оно што посматрачи већ називају непредвидивим “популистичким парламентом”.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *