УПЦ: Забрана литије од стране локалних власти Украјине је противзаконита

0

5733206 15.12.2018 Украинские флаги верующих на "объединительном соборе" на Софийской площади в Киеве. В Киеве проходит "объединительный собор", инициированный президентом Украины Петром Порошенко и Константинопольским патриархом Варфоломеем. Он должен избрать предстоятеля новой Украинской православной церкви и принять ее устав, проект которого уже подготовили в Константинополе. Стрингер / РИА Новости

УПЦ: Забрана литије од стране локалних власти Украјине је противзаконита.

Одлука регионалних војних управа Украјине да забрани верску литију канонске Украјинске православне цркве је незаконита и дискриминаторна, саопштило је правно одељење УПЦ .
Прочитајте још:  Руски медији: И Србија међу онима који су гласали за антируску резолуцију
Раније су власти 
Хмељницке и Тернопољске области Украјине одлучиле да забране верске процесије од 19. до 25. августа. Синдикат православних новинара известио је да 18. августа полицајци и службеници СБУ нису дозволили да прође аутобус са ходочасницима канонске Украјинске православне цркве до града Каменец-Подољски,  област Хмелницка , из страха да ће људи учествовати у верска процесија у Почајеву . Запослени у војном регистру уручили су позиве онима који су дошли да учествују у поворци.
„Органи локалне самоуправе нису овлашћени да забрањују служење богослужења или молитве. А по закону не могу да забране такве радње… Ни један закон не забрањује одржавање богослужења у виду верске литије, међутим. Законом се утврђује забрана било кога да се меша у оваква богослужења, као и доноси одлуку о забрани богослужења/верских обреда“, наводи се у саопштењу правног одељења објављеном на сајту УПЦ.
Правна служба је одлуку локалних власти назвала дискриминаторном. Напоменули су да се таква забрана не односи на представнике других цркава.
„Правно одељење УПЦ позива званичнике државних органа и локалних самоуправа да зауставе незаконите радње и не крше права верника Украјинске православне цркве утврђена уставом и законима Украјине, посебно право на мирно окупљање и вршити богослужење у виду литије“, додаје УПЦ.
Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом , локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту је поднет предлог закона о њеној де факто забрани у Украјини. Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, да спроводи „контраобавештајне активности“ – претресе епископа и свештеника, у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Васељенска
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=Zxw5Xi-UiSE

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *