Мере за повећање наталитета само у причама: Одлагање родитељства између биолошког сата и борбе за егзистенцију

0

Тренд у Србији, као и у свету, јесте да се родитељство одлаже због обезбеђивања егзистенције и напретка у каријери, али се заборавља на биолошки сат, поручује за РТС Ана Митровић, гинеколог акушер Клинике “Народни фронт”. Време је највећи непријатељ у борби за потомство, истиче Маријана Аризановић из Удружења “Шанса за родитељство”.

Према резултатима пописа, скоро трећина становника Србије старијих од 15 година нема ниједно дете, Маријана Аризановић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да увек постоји шанса за родитељство, те да свако од нас има свој пут, и да је питање да ли ће га изабрати.

“Важно је да свој пут изаберемо на време, јер је време највећи непријатељ у борби за потомство”, указује Аризановићева.

Додаје да су из Удружења “Шанса за родитељство” у контакту са особама које имају здравствених проблема да постану родитељи, који су покушавали или покушавају да уђу у процедуру вантелесне оплодње и лечења неплодности…

Поручује да се Удружење нада да ће у новембру, уз помоћ спонзора успети да отвори саветовалиште за родитеље који желе да усвоје децу због компликоване процедуре у том поступку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Борба за егзистенцију и биолошки часовник

Професорка Ана Митровић прича да је од петка до данас рођено 28 беба у “Народном фронту”.

Наглашава, међутим, да је тренд у Србији, као и у свету да се родитељство одлаже због напретка у каријери, обезбеђивања егзистенције, али и чињенице да жена са 40 и 50 година данас изгледа као раније са 20 и 25.

“Ту се заборавља биолошки часовник. Нисмо још увек добили битку са биологијом, а можда не треба ни да је добијемо.То што је репродукција жене ограничена на период од 40 до 45 година у биолошком смислу, има својих оправдања”, каже Митровићева.

Прочитајте још:  Америчка Амбасада да се кандидује на изборима у БиХ

Према њеним речима, биолошки оптимум је да се трудноћа остварује у животном периоду између 20. и 25. године.

“Значај породице у друштву стављен на друго место”
Митровићева указује и да је за младе важно да се штите од полно преносивих болести, које могу да буду и без симптома, али и од нежељених трудноћа да би се избегли абортуси.

“Стасавајући у адолсцентски период, који се поклапа са репрудуктивним, млади треба да знају да ће правилним понашањем сачувати своје здравље за време када буду желели да буду родитељи“, наводи докторка.

Истиче да у јавности морамо да вратимо “популарност породице”.

“Имам осећај људски, не стручни, да је значај породице у друштву стављен на друго место. Мој лични став је да ако бисмо више радили на промоцији породице, да бисмо слику кроз неколико година могли да променимо”, закључује Митровићева.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *