ОТЕЛИ СУ МИ ТЕ 1998. ЧЛАНА ПОРОДИЦЕ, НАШЛИ СУ ТЕЛО ГОДИНАМА КАСНИЈЕ Заштићени сведок на суђењу Хашиму Тачију открио језиве детаље

0

Хашим Тачи (Фото Танјуг)

ОТЕЛИ СУ МИ ТЕ 1998. ЧЛАНА ПОРОДИЦЕ, НАШЛИ СУ ТЕЛО ГОДИНАМА КАСНИЈЕ Заштићени сведок на суђењу Хашиму Тачију открио језиве детаље.

На суђењу бившем команданту ОВК Хашиму Тачију и другим оптуженима за ратне злочине на Косову и у Албанији, заштићени сведок оптужбе описао је данас како му је ОВК 1998. године отела члана породице који је касније пронађен мртав.

Сведок, чији је идентитет заштићен шифром 4566, изјавио је да му је ОВК, у лето 1998. године пресрела и одвела члана породице код села Дреновац у општини Ораховац.

Покушаји сведока и других рођака да се код ОВК распитају о судбини отетог или да га виде остали су неуспешни.

– Делимични посмртни остаци отетог пронађени су годинама касније – пренео је тужилац Метју Холинг у сажетку сведоковог исказа који је потпуно затворен за јавност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према оптужници, у Дреновцу је био један од више од четрдесет притвора у којима је ОВК држала, злостављала, мучила и убијала Албанце које је сматрала “колаборантима” са српским властима, Србе и Роме.

Заједно са Тачијем, за злодела над Албанцима, Србима и Ромима, 1998-99, оптужени су тадашњи чланови Главног штаба ОВК Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

Прочитајте још:  Необично самоубиство бака Цоке: Старица (72) која је изрешетала инвеститора, пронађена са ножем у грудима
У 10 тачака, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке као ратни злочини.

За те злочине, по оптужници, Тачи и саоптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били учесници у удруженом злочиначком подухвату.

Сви оптужени, који су ухапшени на Косову 4. и 5. новембра 2020, у првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра те године, изјавили су да нису криви за злочине из оптужнице.

Прочитајте још:  Србија најављује војну сарадњу са НАТО
Тачи и саоптужени су од хапшења у судском притвору у Схевенингену, а суд је више пута одбио њихов захтев да буду привремено ослобођени.

Сузана Трајковић/Ало.рс

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *