Синдикат радника ЕПС-а: Дупли аршини Народне банке уводе правно безвлашће у Србију и опасан преседан о заплени новца клијената

0
епс-а, вучић, епс

ЕПС (Фото: Јутјуб)

Синдикат радника ЕПС-а: Дупли аршини Народне банке уводе правно безвлашће у Србију и опасан преседан о заплени новца клијената.

„Народна банка Србије својим неодговорним изјавама, а заправо пропуштајући да у свом домену обезбеди заштиту корисника банкарских и финансијских услуга, доводи у заблуду јавност и штити неодговорно руководство Поштанске штедионице. Уместо да одговори на конкретно питање Данаса (о томе да ли Поштанска штедионица има право да блокира рачун синдикалног фонда без одлуке суда или другог надлежног органа), НБС је навела гомилу интерпретација норми које се не примењују на вођење рачуна синдиката код пословне банке – наводи се у реаговању Синдиката радника Електропривреде Србије поводом одговора НБС нашем листу о блокади рачуна Фонда солидарности те синдикалне организације у Поштанској штедионици.

У Синдикату оцењују да НБС намерно избегава да одговори на питање, „јер је одговор да Поштанска штедионица није могла да блокира рачун Синдиката радника ЕПС“.

Прочитајте још:  Србија најављује војну сарадњу са НАТО
Синдикалци наводе да се НБС није ту зауставила већ наводи да постоји спор о томе ко је законски заступник синдиката, те да ће средства бити одблокирана када синдикат банци донесе правоснажну одлуку суда ко је законски заступник синдиката.

– А у претходном делу одговора сами кажу да се не мешају у пословне одлуке банака. Дакле ово указује да НБС стоји иза блокаде средстава Синдиката радника ЕПС и онемогућавања лечења запослених. Штавише из овог саопштења НБС јасно је да су се у овај случај умешали без правног основа, јер како сами наводе они могу да врше контролу рада пословних банака по захтеву корисника финансијских услуга, али је јасно да у овом случају тај основ нису имали. Остаје недоречено по ком основу се НБС умешала у овај случај и ко их је овластио да налажу банци и кориснику финансијских услуга поступање супротно закону. Да ствар буде још гора НБС је изнела правно бесмислену тезу, да док траје судски спор Синдикат радника ЕПС не може да располаже средствима на рачуну иако не постоји ни једна судска одлука којом се таква забрана налаже. Дакле довољно је да корисник финансијских услуга буде у спору и да му банка заплени средства. Ово је опасан преседан који уводи потпуно правно безвлашће и несигурност у Републици Србији – сматрају у Синдикату радника ЕПС-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Данас.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *