ЈАКОВ ПРЕД ГАЗДОМ МАЊИ ОД МАКОВОГ ЗРНА: Тарнер поносан на Црну Гору – без грешке заступала америчке интересе!

0
Јаков Милатовић, црне

Јаков Милатовић(фото:ЦДМ)

ЈАКОВ ПРЕД ГАЗДОМ МАЊИ ОД МАКОВОГ ЗРНА: Тарнер поносан на Црну Гору – без грешке заступала америчке интересе!

Давање мандата за формирање нове владе Милојку Спајићу била је апсолутно исправна одлука, рекао је црногорски предсједник Јаков Милатовић, јавља агенција МИНА.

Милатовић је, на прес конференцији са америчким конгресменом Мајком Тарнером, на питање да ли и даље сматра да је било добро дати мандат Спајићу, одговорио да је свака одлука која је у складу са Уставом, законом и демократском праксом добра одлука.

– Сматрам да је давање мандата господину Спајићу а у складу са обављаним формалним консултацијама са политичким субјектима, апсолутно исправна одлука – навео је Милатовић.

Прочитајте још:  Јоаникије ће бити нови митрополит црногорско-приморски
На питање да ли сматра да је, тиме што је сугерисао ко треба да буде дио будуће владе, изашао из својих надлежности он је казао да има право да изнесе свој политички став.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– И увијек када износим свој политички став, износим га у интересу просперитета државе и грађана Црне Горе – поручио је Милатовић.

Упитан да ли је сигуран да ће, уколико колиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) буде дио будуће владе, та коалиција јавно подржати санкције Русији и признати независност Косова, Милатовић је одговорио да он снажне ставове има једино око ствари које се тичу принципа.

– Принципи су сљедећи – влада мора бити направљена на принципима убрзања црногорског пута ка ЕУ, њеног кредибилног чланства у оквиру НАТО савеза и наравно Црне Горе као доброг сусједа у контексту добросусјетске политике – навео је Милатовић.

Он је рекао да је, поред тих спољнополитичких принципа, важно да влада убрза рефоме у правосуђу, како би се додатно оснажила борба против криминала и корупције.

 Са Тарнером сам додатно разговарао о чињеницама колико је Црна Гора у претходном периоду била заробљена држава, колико је на високим функцијама у правосуђу имала људе који су били дио организованог криминала и корупције. То су подаци које добијамо преко Скy апликације која нам је била достављена преко наших стратешких партнера из Европе и САД – казао је Милатовић.

Побољшање стандарда грађана, како је истакао, још један је од принципа на којем треба темељити нову владу.

– Тих пет принципа су они принципи за које се снажно залажем као предсједник државе – рекао је Милатовић.

На питање да ли је од ЗБЦГ добио ганранције да ће се залагати за те принципе, он је рекао да је од почетка био јасан и принципијелан у контексту тога како будућа влада треба да изгледа.

-Понављам, Влада мора бити направљена на принципима кредибилног НАТО чланства, убрзања ЕУ пута и улоге коју Црна Гора има у контексту добросусједских односа – навео је Милатовић.

Он је казао да је од САД затражио додатну подршку у смислу Црне Горе као успјешне европске приче и најбољег сигнала за све источноевропске државе да је процес проширења ЕУ жив и остварив.

– Мислим да се наши партнери из САД потпуно слажу да је прича учлањења Црне Горе у ЕУ пуно већа од саме Црне Горе – навео је Милатовић.

Милатовић је навео да је, током разговора са Тарнером, послао снажну поруку да је убијеђен да Црна Гора може постати земља у коју САД највише имају повјерења у овом дијелу свијета.

Он је рекао да између САД и Црне Горе постоји стратешко партнерство у оквиру НАТО савеза.

Прочитајте још:  Епархија рашко-призренска: Насиље над Србима је свакодневица живота на КиМ
Милатовић се, како је рекао, захвалио Тарнеру на његовој досадашњој подршци демократском развоју Црне Горе као и на његовој улози у вријеме када је Црна Гора постала чланица НАТО-а.

– Мислим да је управо овакво интересовање сенатора и конгресмена, генерално америчке администрације, једна добра основа, додатно унапријеђеног пријатељства и стратешког партнерства наше двије земље – навео је Милатовић.

Тарнер је казао да Црна Гора има снажну везу са САД, као и да она није само партнер у билатералним односима већ да у НАТО-у цијене њену снажну подршку и глас у тој Алијанси. Он је рекао да САД подржавају пут Црне Горе ка ЕУ, додајући да је та транзиција јако битна. Тарнер је Милатовићу захвалио на његовом ангажовању у изградњи демократских институција Црне Горе.

– Црна Гора је ту постигла велики напредак – додао је Тарнер.

Упитан како коментарише то што Милатовић апелује да једна проруска и анти-НАТО партија буде дио владе, Тарнер је навео да је веома поносан на то што је Црна Гора постигла током свог НАТО чланства.

– Поносни смо на њен ангажман и на оно што је постигла у својој војсци, подршци НАТО-о. Импресиониран сам снажном посвећеношћу предсједника (Милатовића) НАТО-у и увјерен сам да је још раније у својим изјавама био изричит да ће Црна Гора гора остати снажан члан НАТО-а” – закључио је Тарнер.

Српска24.ме/Дан.цо.ме

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *