Комуналне услуге и за нелегалне објекте: Како до прикључка на струју, гас и грејање

0

(фото: Sputnik / Taras Litvinenko)

Власници нелегалних објеката, који у њима живе без основне инфраструктуре, могу да добију привремени прикључак. Захтев ће моћи да предају од 15. септембра до 15. октобра у градовима и општинама у којима станују. Веза са водоводном, канализационом, електро, гасном и топловодном мрежом важи до легализације кућа и станова. Сам прикључак ће плаћати по важећим ценовницима комуналних предузећа, од којих зависи и када ће бити прикључени.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да за две седмице, 15. септембра, грађани могу да почну да се пријављују за прикључење нелегално изграђених објеката на струју, воду, гас или грејање и канализацију и да ће пријава трајати 30 дана, до 15. октобра, без продужења рока.

Министар је навео да је објављено детаљно Упутсво за грађане за прикључење нелегално изграђених објеката на комуналну инфраструктуру, које се налази на сајту Министарства.

“У упутству се, корак по корак, објашњавају процедура пријаве, прецизни рокови, потребни документи, као и обавезе Министарства и локалних самоуправа, како бисмо грађанима максимално олакшали процес и омогућили им да се прикључе на струју, воду, гас или грејање”, рекао је Весић, како се наводи у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Он је позвао све грађане који живе у нелегалним објектима да преузму Упутство са сајта Министарства, информишу се, припреме документацију и пријаве се за прикључење на струју, воду, гас, грејање или канализацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додао је да тих 30 дана предвиђено искључиво за подношење захтева и да то не значи да ће грађани у том периоду добити прикључак, јер динамика прикључивања зависи од капацитета самих предузећа, техничких карактеристика објекта. Весић је поновио да ова могућност важи само за грађане, али не и за инвеститоре, нити за пословне објекте.

Прочитајте још:  Цена мегавата скаче на 102,6 евра и изазива нови инфлаторни удар

“Такође, могућност да се прикључе на легалну мрежу имају само грађани који са породицама живе у нелегалном објекту, за који подносе захтев”, навео је Весић.

Грађани ће пријаве подносити у својим општинама и министар је позвао све локалне самоуправе да се добро припреме за процес пријаве грађана, да отворе посебне шалтере, ангажују додатне људе како би се захтеви брже решавали, као и мобилне тимове који ће на терену помагати грађанима да попуне формуларе.

Напоменуо је и да су предвиђене све ситуације у којима могу да се нађу грађани, јер је циљ да остваре основна људска права, без прејудицирања исхода захтева за легализацију. Прикључење на комуналну инфраструктуру за нелегалне објекте омогућено је изменама Закона о планирању и изградњи, које је иницирао председник Србије Александар Вучић.

Весић је најавио да ће наредне недеље Влада Србије покренути медијску кампању “Прикључи се” на ТВ и радио станицама као и на друштвеним мрежама. “Циљ ове кампање је да све грађанке и грађани који имају право да се легално прикључе на комуналну инфраструктуру да то право остваре ако желе као и да им овом кампањом помогнемо да реше све недоумице око процеса прикључења”, рекао је министар Весић.

Ко има право на прикључак?
Грађани најпре морају да докажу да су нелегалне квадрате градили или куповали како би решили стамбено питање. Власник може да прикључи смао један објекат на основну инфраструктуру. Приликом прибављања јавне исправе, странка може да се позове на информатичку базу или јавну евиденцију. Ако за доказивање неке чињенице не постоји непосредни доказ, власник даје изјаву под материјалном и кривичном одговорношћу.

Прочитајте још:  Београд: Учесник седмог разреда ранио четири школска друга и убио једног мушкарца

– Пример за овај доказ јесте изјава власника који не станује у непокретности која је предмет привременог прикључења, да ће се, одмах по привременом прикључењу, са члановима свог породичног домаћинства уселити у кућу, односно стан. Доказ да је власник изградњом или куповином трајно решавао своје стамбено питање значи достављање доказа да власник и чланови његовог породичног домаћинства немају другу непокретност за становање у власништву. Овај доказ се доставља за власника и све чланове породичног домаћинства. Ако је за незаконито изграђени објекат покренут поступак озакоњења и власник је у том поступку доставио геодетски снимак, исти се може користити приликом утврђивања испуњености правних услова, уз изјаву власника да од момента подношења тог доказа није било промена на објекту. У случају да је било промена на објекту, власник је у обавези да достави нови геодетски снимак”, преносе “Новости”.

Како до привременог прикључка
Рок за пријаву: 15. септембар – 15. октобар
Место: јединица локалне самоуправе
Ко има право:
један власник само за један објекат
власник који је градњом решавао стамбено питање
објекат који је завршен у конструктивном смислу
само власник који живи у том објекту
незаконито изграђен објекат, без обзира на време
градње
Потребни докази:

јавна исправа (могу да прибаве и надлежни)
изјава странке ( ако за нешто не постоје докази)
сведоци
вештачење
увиђај
Неки од доказа су уговор о купопродаји стана или изградњи стана, купопродаји објекта у изградњи, уговор о заједничкој изградњи, уговор са стамбеном заједницом о претварању заједничких просторија у стан, уговор о стамбеном кредиту, правоснажно решење о наслеђивању…

Кораци:

захтев се подноси служби за озакоњење
могућ је прикључак на све инфарструктурне мреже
за власнике станова захтев подноси стамбена заједница и
власник стана, а где није формирана заједница
само власник
Документа:

Прочитајте још:  ДА ЛИ ЋЕ ВУЧИЋ БИТИ ТЕСТИРАН? "Протокол је исти за све"

очитана лична карта
геодетски снимак објекта (важи онај који је поднет у процесу
озакоњења)
Обавезе надлежних:

у року од 15 дана од пријема захтева обавештавају о испуњености услова
обавештавају предузећа да постоје услови за привремени прикључак
обавештавају власника стана или стамбену заједницу ако нису испуњени услови

Када је реч о обавезама локалних самоуправа и министарства, они у року од 15 дана од подношења захтева морају да обавесте да ли су услови испуњени. Ако су испуњени, о томе обавештавају и предузећа. Исто тако власнике морају да обавесте и ако услови нису испуњени. Незадовољни власници могу да се жале Министарству грађевинарства у року од осам дана од пријема обавештења. Министарство на приговор треба да одговори у року од пет дана.

Градови и општине су дужне да обезбеде услове за примену уредбе, а пре свега обезбеде довољан број запослених на пријему захтева и довољан број дипломираних правника, који ће радити на утврђивању испуњености правних услова.

Предузећа су обавезна да одмах по пријему обавештења од локалне самоуправе започну поступак утврђивања техничких услова за привремено прикључење. Када утврди услове, комунлано предузеће дноси решење о одобрењу за привремено прикључење. Одређује и накнаду за прикључак, ради прикључак и прикључује објекат на дистрибутивну мрежу. Ако нису испуњени технички услови, предузеће о томе обавештава власника и општину или град.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *