КАЗНИЛИ МЕ ЗА ПЕСМУ КОЈУ САМ ПЕВАО У СРБИЈИ: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци

2
казнили

Пресуда Давору Олуићу

Нису ме казнили због објава на друштвеним мрежама, већ зато што певам у Хрватској. Они хоће да спрече да се Срби у Хрватској окупљају, а “Фејсбук” им је само изговор. Закон о прекршајима против јавног реда и мира, по коме сам кажњен, донели су 7. маја ове године, а ја сам платио казну од 1.000 евра зато што сам окачио снимак песме “Јован Далматинац” коју сам певао 2021. у Новом Саду. Ту песму сам, иначе, певао само у Србији.

Овако за “Новости” говори певач Давор Олуић, који је недавно уз претњу затвором кажњен на граници, када је излазио из Хрватске. Прекршајну пријаву поднела је книнска полиција, а пресуду је донео Прекршајни суд у Шибенику. Олуић је један од петоро Срба који су ове године кажњени за исти прекршај учињен преко друштвене мреже “Фејсбук”. Он је прошао само са новчаном казном, за разлику од осталих који су добили безусловне затворске. Како смо раније писали, осуђени се нису ни жалили на изречене казне због тога што им у пресуди пише да жалба не одлаже извршење, па се плаше да би им жалба још више продужила боравак у затвору и повратак у места боравка, која су по правилу изван Хрватске.

– Нормално је да сам платио казну, јер су ми претили затвором – каже Олуић, са којим разговарамо након што је стигао у Србију. – Једноставно, натерали су ме. Нису ми дали да дођем до речи. Све време су понављали да не говорим истину.

Олуић каже да је било много нелогичности у овом случају:

Прочитајте још:  Од бине до затвора - само неколико корака. Списак „уметника“ са којима обавештајне службе желе да комуницирају

– По месту боравка припадам Задарској жупанији, а “ухватила” ме је книнско-шибенска полиција. Нису ми уручили никакав позив на кућну адресу, него су одлучили да ме ухвате кад будем излазио из земље. Знам ја шта је њима мука. Где год смо певали летос, било је много наших људи. Заболеле су их рекламе за моје концерте које сам објављивао на друштвеним мрежама, а не слике ратних злочинаца којих, иначе, нема на мом профилу. На сваком мом наступу било је више хиљада Срба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Олуић тврди да никад на свом профилу није објавио фотографију Ратка Младића, а оптужен је за то:

– Тврде и да на профилу имам слике “ратнога злочинца Драже Михаиловића”. Таквих слика нема. Неко ме је наводно означио на “Фејсбуку”, тврде они, да сам се сликао са Бајом Малим Книнџом. Он наводно у једној руци држи Младићеву, а у другој Дражину слику. Цео “Фејс” сам прегледао, али такве слике нема. Питао сам полицајце да ми покажу ту фотографију, а они су ми одговорили да ја све знам и поново су ми запретили затвором.

Наш саговорник је оптужен и што је изводио песму “Јован Далматинац” Милована Веселиновића званог Миле Делија Крајишник, чији текст гласи: “Био једном један клинац/православни Далматинац/мало чудан и усован/кажу да се звао Јован/Растао је у Крајини/ђе најлепше свићу зоре/и гледао сваког дана/ на Крајинско (Каринско у оригиналној верзији) плаво море/Ту је једном љетовала/из Србије једна мала/заљуби се у Јована/крајишкога сиротана/У богатству проклетоме/њен се отац заносио/одвео је у Србију/кад је Јован запросио/Сазнали су неки људи/још се сама зором буди/тугује и чека принца/свог Јована Далматинца/Кад сам чуо ову причу/суза ми у оку сину/јер је Јован Далматинац/живот дао за Крајину.”

Прочитајте још:  Седморо Срба из Книна осуђено због песама на „Фејсбуку“

Шајкача и девет реса

– ОПТУЖИЛИ су ме да сам објавио и неку фотографију на којој је цурица која носи шајкачу – каже Олуић. – Нисам то урадио, а и није злочин и да јесам. Шајкача је шумадијска капа, део наше традиционалне ношње. Они носе нашу црвену капу са девет реса, коју су наши дедови носили, а немају појма шта она симболише. Девет реса означава браћу Југовиће. Црна боја са стране означава жал за страдалима у Косовској бици, а црвена на врху је проливена крв. Они носе те капе зато што су покрштени Срби и што су их њихови преци преносили с колена на колено.

– Никад песму “Јован Далматинац”, која иначе није моја, нисам певао у Далмацији – још једном понавља Олуић.

– Исправио сам судију док је читала пресуду да није крајинско, него каринско плаво море. После тога ме је упитала да ли желим да настави да говори песму, одговорио сам јој да не мора зато што текст знам напамет. И даље ми није јасно како могу да будем кажњен у Хрватској за нешто што сам урадио у Србији?! Ми ни у једној песми не кажемо Република Српска Крајина, већ само Крајина. А како их не вређа кад хрватски певачи у својим песмама помињу крајину? Зашто њих онда не кажњавају? Један њихов певач пева “далматинска загора, то је моја крајина”… Много је, много нелогичности. Рајка Лалића су ухапсили зато што је пре 20 година у Аустралији певао песму “Спрем’те се спрем’те, четници”. Питам се какве везе хрватска полиција има с тим?!

Прочитајте још:  (ВИДЕО) Хосовци запретили: Вратите нам брод “Јадран” или ћемо доћи у Црну Гору по њега!

Олуић је рекао да ће затражити помоћ од Миодрага Линте, председника Савеза Срба из региона, и Саве Штрпца, првог човека Удружења “Веритас”. У договору са њима, предузеће наредне кораке.

Д. Матовић / Новости

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “КАЗНИЛИ МЕ ЗА ПЕСМУ КОЈУ САМ ПЕВАО У СРБИЈИ: Певач Давор Олуић о претњи затвором и малтретирању које су му приредили хрватски полицајци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *