Несташице на северу Косова и Метохије: Пацијенти без лекова и хране, деца без вакцина, а свет ћути

0
курти

Дом здравља у Звечану (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Због једностране одлуке  вође шиптарских сепаратиста Аљбина Куртија да забрани улазак српске робе на територију Косова и Метохије ситуација у Клиничко-болничком центру (КБЦ) Косовска Митровица је алармантна и прети хуманитарна катастрофа наочиглед целе међународне заједнице, рекао је заменик директора ове установе др Драгиша Миловић за “Политику”.

Миловић истиче да међународна заједница понекад изда оштро саопштење у којем наводно критикује Приштину, док испаштају најугроженији, односно оболели пацијенти који су на лечењу или којима је неопходна медицинска помоћ.

“Имамо око 500 пацијената, који ће до краја недеље остати без лекова и хране, јер тако хоће Приштина”, наводи овај лекар.

Он је додао да су пре неколико дана имали посету из Уницефа када им је речено да ће о овом проблему, какав није забележен у 21. веку, обавестити Умник, јер су, по Резолуцији 1244, они надлежни за КиМ.

“Чули су нас, записали, али од њиховог доласка, прошле недеље нико нам се није јавио. Нико нам се не јавља ни из америчке канцеларије у Приштини. Већ је очигледно да нико од међународних представника не мари, нити их је уопште брига за наш горући проблем”, истиче др Миловић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заменик директора КБЦ Косовска Митровица наглашава да “њих не брине болестан човек, не брину их пацијенти који ће за неколико дана остати без основних лекова”.

“При крају смо с лековима за хроничне болеснике, дијабетичаре, кардиоваскуларне пацијенте, оболеле од високог притиска, неуролошке пацијенте а одавно наши пацијенти не добијају млеко и млечне производе, каже др Миловић.

Он наглашава да је “ситуација на ивици колапса, а свет ћути пред катастрофом, пред људима којима су дани одбројани”.

Прочитајте још:  У Бору обележен Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања СРЈ

Због Приштине и бесрамне међународне заједнице испаштају и деце

Такође, како каже, због Приштине и бесрамности међународне заједнице више од сто деце у Основној школи “Свети Сава” није примило обавезну вакцину.

“Јако смо забринути, као и родитељи и деца, а сви заједно смо немоћни пред оним што ради Курти уз благослов међународне заједнице”, каже Миловић.

Апеловао је на представнике међународне заједнице на Космету, али и на Светску здравствену организацију (СЗО) да што пре дигну глас и учине нешто како на савести не би носили људе, пацијенте и све оне који очекују помоћ, а ми смо немоћни да им помогнемо.

“Зар да нам због нечијег хира људи умиру?”, огорчен је др Миловић.

Он наводи да је, осим недостатка хране за пацијенте који су на посебном режиму, драстично смањена испорука пецива, које је било бар један неизоставан оброк у болничком тањиру.

“Нехумано је да у 21. веку пацијенти умиру од глади. Зар да оболелима од најтеже болести ускратимо млеко и хлеб, зар да оболелима од шећерне болести не дајемо дијететску храну? А како породиљама и новорођенчади ускратимо млеко?”, пита се др Миловић.

Неопходни лекови недостају и у приватним апотекама у Косовској Митровици.

“Посебно је алармантно што нема лекова за хипертензију, антибиотика, антиреуматика, лекова за неуролошке и психијатријске болести”, каже власница приватне апотеке и додаје да су се до сад некако довијали али да “50 дана није мало”.

Полупразни и рафови у маркетима и продавницама на целом северу Космета
Иако је време спремања зимнице, на рафовима продавница недостају уље, шећер, брашно. На полицама има робе која је допремљена из велетрговина са југа, чији су власници Албанци па се у појединим радњама може наћи млеко на чијој декларацији пише “Босна и Херцеговина”, као и оно које је увезено из Северне Македоније или Хрватске, док српске робе има само траговима, пише “Политика”.

Прочитајте још:  У Косовској Митровици ноћ бурна: Шиптари патролирају и у цивилу траже Србе које ће да ухапсе!

“Очекујемо да ће Србија пронаћи решење јер су људи навикли на српску робу”, каже власник маркета у Косовској Митровици.

Он наводи да Албанци купују шећер и пиринач на меру па га препакују у кесе сличне оригиналним производима али да купци не купују кад виде декларацију.

“Многи трговци бити принуђени да затворе своје радње зато што немају робу а посебно нас брине приштинска инспекција која има намеру да нам замандали врата. Дали су нам рок од седам дана да се региструјемо јер ће у супротном сами да нам одреде порез за претходних шест, а можда и више година, што може да буде баснословна сума”, тврди власник маркета и наводи да су трговци на северу регистровани у српском систему.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *