Захарова поручила Кирбију: Питајте Србе колико је уранијум штетан

0
захарова

Захарова (Фото: REUTERS/Maxim Shemetov/Files)

Тврдње Беле куће да гранате са осиромашеним уранијумом, које ће бити испоручене Кијеву, не представљају радиоактивну претњу су “лаж или глупост”, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Претходно је портпарол Беле куће Џон Кирби изјавио да муниција са осиромашеним уранијумом “не представља радиоактивну претњу” по земљу, да не постоји “ништа” у вези са овим потезом “што би могло изазвати контроверзу”, те да овакву муницију поседује и Русија.

“Шта је то: лаж или глупост? О токсичности осиромашеног уранијума, његовој опасности по људски организам, као и о последицама загађења тла, више пута је разговарано”, написала је Захарова на Телеграму.

Захарова је посебно подсетила да је на местима, на којима је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом забележен вишеструки пораст онколошких обољења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ово су на себи, несвесни последица, тестирали војници НАТО-а, пре свега италијанска војска током НАТО агресије на Југославију. Од 7.500 изложених токсичним супстанцама и радијацији, 372 особе су умрле (пет одсто је смртност: свака 20. особа). Умрли су углавном од онколошких обољења: дисфункције бубрега, карцинома плућа, рака костију, једњака и коже, Хочкиновог лимфома и леукемије”, прецизирала је руска званичница.

Осим тога, како је истакла, од употребе оружја са осиромашеним уранијумом страдали су и Срби, који су директне жртве југословенске агресије.

“Према подацима Министарства здравља Србије, у регионима који су подвргнути НАТО бомбардовању и ударима, значајан је пораст следећих обољења: тумор, неплодност код мушкараца, аутоимуне болести, патолошке компликације трудноће, ментални поремећаји код деце”, закључила је Захарова.

Подсетимо, Пентагон је саопштио да је администрација председника САД Џозефа Бајдена одобрила слање контроверзне муниције са осиромашеним уранијумом у Украјину, као део новог пакета војне помоћи вредног 175 милиона долара.

Прочитајте још:  Захарова оптужила Запад да намерно уништава систем безбедности у свету

Муниција са осиромашеним уранијумом намењена је америчким тенковима “абрамс”, односно њиховим топовима калибра 120 мм.

Нови пакет војне помоћи такође укључује друге врсте муниције, противтенковске ракетне системе, навигациону и комуникациону опрему.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *