Научници створили људски ембрион – без сперматозоида и јајних ћелија

0

(фото:Скриншот)

Тим института Вајцман каже да њихов “модел ембриона”, створен употребом матичних станица, изгледа као школски пример правог 14-дневног ембриона.

Чак је пуштао хормоне који су у лабораторију тест на трудноћу учинили позитивним.

Циљ овог истраживања је да се пружи етички начин разумевања најранијих тренутака наших живота.

Прве недељенакон што сперматозоид оплоди јајну ћелију раздобље је драматичне промене – од накупине нејасних ћелија до нечега што на крају постаје препознатљиво на снимцима бебе.

Ово кључно време главни је извор побачаја и урођених мана, али се слабо разуме. То је црна кутија и није клише – наше је знање врло ограничено, рекао је професор Џејкоб Хана с Института за науку Вајцман.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Научници се надају се да би модели ембриона могли да помогну да се сазна како настају различите врсте ћелија, да сведоче о најранијим корацима у настајању телесних органа и да разумеју наследне или генетске болести.

Ова студија већ показује да се други делови ембриона неће формирати ако ране ћелијеплаценте не могу да га окруже.

Чак се говори о побољшању стопе успешности ин витро оплодње тако што ће се разумети зашто неки ембриони не успевају или коришћењем модела за тестирање јесу ли лекови сигурни током трудноће.

Неетично, незаконито и немогуће
Током студије први пут је постигнута верна конструкција комплетне структуре људског ембриона из матичних станица у лабораторији, чиме су отворена врата за истраживање догађаја који су довели до формирања плана људског тела, рекао је.
Међутим, научници наглашавају да би било неетично, незаконито и заправо немогуће постићи трудноћу коришћењем ових модела ембриона, преноси портал Зимо.

Прочитајте још:  Лекари за науку и етику захтевају од РТС: Дозволите нам да народу кажемо истину!

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *