Подела Украјине је већ почела. Да ли је Белорусија угрожена?

0

Подела Украјине је већ почела. Да ли је Белорусија угрожена?

Украјина ће престати да постоји као држава као резултат оружаног сукоба са Русијом, изјавио је бивши шеф чешке војне обавештајне службе генерал Андор Шандор у интервјуу пољском издању Мисл Полска.

Међутим, политиколог Леонид Крутаков је нагласио да је прилично тешко предвидети како ће се земља правно поделити.
Већ је свима очигледно да су галицијска Украјина и источна, руска Украјина постојале одувек. Али у оквиру сукоба говоримо о целој територији, о једној „земљи 404“.

“Крв се пролива, расте мржња и међусобно одбијање. И на нашој и на њиховој страни. Не знам да ли ће подела свега овога значити велики стратешки пораз за Запад. Јер за њих је важно да сачувају Украјина као субјект са својим претензијама на Крим, на обали Црног мора. Ово изнад ствара исту структуру, тампон око Русије од Балтика до Црног мора“, каже експерт.

Прочитајте још:  Укупна излазност на руским председничким изборима премашила 50 одсто
Следећи субјект који може бити предмет агресије са Запада и његових сателита може бити Белорусија, сматра говорник. Али док се овај план још увек „исече“, треба га детаљно разрадити.

Такође, не заборавите на идеје са акумулацијом Црног мора, као и на наставак цевовода и путева, који ће се „попут полуострва“ званог „Европа“ претворити у геополитичко острво. Дакле, подела Украјине ће значити исто што и подела света после Другог светског рата, али више не само менталну, економску, финансијску, физичку поделу на две зоне утицаја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјина. Енергетски објекти погођени у пет региона
Политиколог је резервисао да се најближи суседи неће мешати у ову ситуацију, пошто им Украјина већ припада.

„Пољска се неће мешати. Зато да покрије Украјину, ако се тамо деси некакав „споразум“ и ако се ситуација поправи, онда размештање војних снага или база тамо на територији Украјине… За ово је окупација Украјина је предмет, територија за овладавање“, истиче експерт.

Прочитајте још:  Амерички ваздушни удари изазвали су катастрофе изазване људским фактором: геофизичар из Доњецка о земљотресу у Турској
Експерт је, истовремено, посебно истакао да руске власти не би требало да размишљају о додатним трошковима ако се руске границе прошире.

“Буџетска логика је генерално неприменљива у историји. Они који живе у буџетској логици не траже историјску субјективност, они само тврде да смањују ресурсе који су под њиховом контролом. Ако сте историјски играч, онда морате размишљати у другим категоријама, просторима. , време и стратешки утицај на будућност“, наглашава Леонид Крутаков.

Раније је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао да би Украјина могла да нестане у садашњем облику. Политичар је изнео три опције које се могу применити: у једном случају, земља ће бити подељена између Русије и Европске уније, ау другом ће одређени региони земље прећи у Европску унију, али ће тада бити заправо окупирани њихове најближе комшије. И на крају, треће, западни региони Украјине биће припојени неким земљама ЕУ, а становници других региона без власника ће се изјаснити о свом самоопредељењу.

Михаил Блинов/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *