Зашто се разлетео Мирослав Лајчак и какву нам јесен најављује

0
лајчак

Мирослав Лајчак

Зашто се разлетео Мирослав Лајчак и какву нам јесен најављује.

Бриселски службеници разбежали су се почетком лета на разне дестинације за одмор, остављајући тензије између Београда и Приштине отвореним, јер летовање не може да чека.

То што су у зградама општина на северу јужне српске покрајине забарикадирани приштински специјалци, и што администрација у тим општинама не функционише, није натерало бриселске бирократе да се одрекну одмора, јер право на одмор је изгледа важније од права Срба на кретање.

Ни алармантни вапаји Срба за помоћ на северу јер је Приштина, осим забране кретања, увела и забрану снабдевања из централне Србије, због чега КБЦ Косовска Митровица кубури са лековима и медицинском опремом, а и храна је на измаку, нису успели да дирну камена срца у Бриселу.

Да су се одмори завршили најавио је, ко други него специјални изасланик Мирослав Лајчак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од 5. септембра Лајчак се свакодневно састаје са западним званичницима, припремајући по свему судећи, повратак на нове преговоре, који су и до сада представљали само једно – притисак на Србију.

Лајчак се 5. септембра састао са командантом Кфора генералом Анђелом Микелеом Ритућом у Бриселу.

“Важно је разменити белешке о дешавањима на терену и поделити наше процене о потенцијалним изворима будућих тензија. Захвални за витални рад КФОР-а у изградњи безбедног окружења на Косову”, навео је Лајчак уз фотографију сусрета.

Прочитајте још:  Опет дојаве о бомби у више школа
О дијалогу Београда и Приштине разговарао је и са европским посланицима Матјажом Немецом и Кнутом Флекенштајном који су у јуну, пре одмора, са Билчиком долазили у Србију.

У питању је, кажу у објави на друштвеној мрежи Икс, редовна размена о ситуацији на Западном Балкану и тренутном стању у дијалогу.

“Хвала за вашу изванредну кооперацију”, захвалио је Лајчак европским посланицима.

Да је читав процес координисан са Приштином, показао је састанак са замеником приштинског премијера Бесником Бисљимијем.

“Имали смо дугу и суштинску дискусију у припреми састанка на високом нивоу следеће недеље. Наш главни фокус је био на томе како унапредити нормализацију односа”, навео је Лајчак уз фотографије сусрета са Бисљимијем 6. септембра.

Сумњу да ће наставак дијалога имати везе са енергетским системом, унео је састанак Лајчака са Артуром Лорковским, директором Секретаријата Енергетске заједнице.

“Разговарали смо о начинима за даље јачање наше сарадње на питањима од заједничког интереса. Захвални Секретаријату Енергетске заједнице на подршци дијалогу”, навео је Лајчак у штуром извештају са састанка.

Прочитајте још:  Из Србије полетео украјински авион са српским борбеним возилима!ВИДЕО
За савете за наставак дијалога Лајчак је питао и представнике Немачке.

“Фокус је на потреби за напретком у примени Споразума о путу нормализације. Захвални смо на снажној немачкој подршци”, навео је Лајчак.

Прочитајте још:  Контроверзна група "Октобар" најављује нова имена на списку "руских шпијуна"
Да не часи часа, Лајчак је показао и јуче кад се састао са специјалним изаслаником премијера Велике Британије за западни Балкан Стјуартом Пичом.

“Након што сам се вратио у Брисел, састао сам се са британским изаслаником за Западни Балкан лордом Пичома. Увек је добро чути о његовим најновијим активностима, разменити оцене о недавним дешавањима у региону и известити га о нашим напорима у дијалогу”, навео је Лајчак.

У свим овим објавама специјалног изасланика Брисела говори се о наводном наставку преговора, које Лајчкак најављује за следећу седмицу.

Прочитајте још:  Ненормална забрана либералне идеологије: Збогом Петру Пану, Мази и Луњи...
Како је то приметио и некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић, Лајчак се у региону појавио преплануо и освежен у “још једној мисији франкенштајнског оживљавања одавно мртвог дијалога”.

За сада није познато када ће наставак преговора тачно бити одржан, а председник Србије Александар Вучић најавио је да ће то бити у среду или четвртак следеће седмице.

Он је позвао Европску унију, САД, као и српске традиционалне пријатеље Кину и Русију да кроз аргументе сагледају ситуацију на КиМ.

А чињенице и аргументи говоре да Приштина наставља са подизањем тензија. Тако су данас приштински специјалци ушли у фабрику алата “Лола” у Зубином Потоку, претресли затворени производни комплекс и оставили натпис да ју је запечатила Косовска агенција за приватизацију.

Само дан раније генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбегр је рекао да за сваку акцију приштинских специјалаца на северу КиМ неопходна координација са Кфором.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *