Разоран земљотрес у Мароку, погинуло 632 људи, више од 300 повређених

0

Земљотрес у Мароку (www.globallookpress.com © Wang Dongzhen/XinHua)

Најмање 632 је погинуло, а више од 300 људи је повређено у земљотресу магнитуде 6,8 који је синоћ погодио Мароко, саопштиле су власти, а преноси “Арабија”.

Министарство унутрашњих послова Марока саопштило је јутрос да је најмање 296 људи погинуло у провинцијама у близини епицентра земљотреса.

Саопштено је да највише штете и погинулих у тешко доступним планинским областима, а да су најмање 153 особе повређене и транспортоване у болнице на лечење.

Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.

Амерички геолошки завод саопштио је да је земљотрес био прелиминарне јачине 6,8 степени Рихтерове скале, уз подрхтавање које је трајало неколико секунди.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како се наводи, дошло је и до накнадног потреса јачине 4,9 степени Рихтерове скале који се догодио 19 минута касније.

Епицентар потреса био је у близини града Игхил у провинцији Ал Хауз, отприлике 70 километара (43,5 миља) јужно од Маракеша.

УСГС је саопштио да је епицентар земљотреса био 18 километара испод површине Земље, док је сеизмичка агенција Марока проценила да је епицентар био на дубини од 8 километара. У оба случаја, такви плитки потреси су опаснији.

Локални медији известили су да су путеви који воде до планинског региона око епицентра потреса били закрчени возилима и блокирани урушеним камењем, што успорава спасилачке акције.

Више зграда се урушило након потреса југозападно од града Маракеша, показују снимци које је емитовала државна ТВ станица Ал-Аула.

Прочитајте још:  Поново земљотрес у БиХ: Тресло се тло у Невесињу

Земљотрес је оштетио делове историјских зидина Маракеша из 12. века, наводи државна телевизија “Ал Аула”.

Хиљаде људи напустило је своје куће и стамбене зграде након што је Национални институт за геофизику земље упозорио на накнадне потресе.

Министарство унутрашњих послова Марока позвало је данас становништво да остане мирно и да “не паничи”.
У обраћању на државним медијима, Рашид Ал-Kхалфи, званичник министарства, рекао је да је влада већ активирала све расположиве ресурсе за санирање последица ове трагедије.

Потрес се осетио и у главном граду Рабату, око 350 километара северно од планинског венца Високи Атлас, а чак и у Португалу и Алжиру, према португалским и алжирским агенцијама за реаговање у ванредним ситуацијама.

Многобројни светски лидери изјавили су саучешће краљу Марока краљу Мухамеду Шестом, а међу њима је и руски председник Владимир Путин.

“Ваше Величанство, примите моје искрено саучешће у вези са трагичним последицама разорног земљотреса у централним регионима ваше земље”, поручио је Путин.

Руски лидер је напоменуо да Русија дели тугу пријатељског народа Марока и замолио да породицама и пријатељима настрадалих пренесе речи саучешћа и подршке, као и жеље за брзи опоравак свима који су погођени овом елементарном непогодом.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *