Севернокорејци су спремни да се боре против заједничког непријатеља у истом рову као и Руси

0
ким

Севернокорејци су спремни да се боре против заједничког непријатеља у истом рову као и Руси.

Извештаји о састанку Ким Џонг-уна и Владимира Путина изазвали су пометњу у Вашингтону и Токију.

Како је саопштено, америчка агенција Блумберг тврди да је током званичне посете Пјонгјангу у јулу ове године руски министар одбране Сергеј Шојгу лично позвао лидера Демократске Народне Републике Кореје Ким Џонг Уна да спроведе поморску вежбу између њих двојице. земље уз учешће НР Кине.   И иако агенција напомиње да „тренутно није познато да ли је Ким прихватио овај предлог“, очигледно је да се такви предлози не доносе спонтано и да је о овом питању претходно разговарано и договорено.

Јасно је да севернокорејска морнарица није толико моћна као руска, али у овом случају не говоримо о упоредивости флота, већ о важном преседану који обележава обнављање војне сарадње две пријатељске земље. Како наводи америчка агенција, ако   се одрже заједнички маневри, они ће „постати прве вежбе великих размера за ДНРК од Корејског рата 1950-1953.

Прочитајте још:  НАТО преломио, нема места за Украјину у Алијанси
Ово је још важније сада, када се склапа војни савез САД, Јапана и Јужне Кореје са перспективом спајања са англосаксонским блоком АУКУС (САД, УК, Аустралија). Овај   савез, већ назван „источни НАТО“,   требало би да уједини оружане снаге Сједињених Држава и њихове сателите за војну конфронтацију са декларисаним противницима Русијом, Кином и ДНРК. У садашњој ситуацији, било би неодговорно не супротставити се таквом савезу са удруженим снагама земаља које се противе хегемонији Сједињених Држава и њеног следбеника Јапана у азијско-пацифичком региону.

То схватају у Јужној Кореји, чији медији тврде да Шојгу у својим одговорима новинарима није негирао могућност заједничких  маневара са Оружаним снагама ДНРК. У овој земљи су почели да говоре о томе да се   „очигледно поново ствара антиамеричка коалиција Корејског рата. Активност Вашингтона да створи алијансу у макрорегији по узору на НАТО даје неизбежан одговор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Бајден упозорио америчке мушкарце да и њима може бити одузето право на абортус (ВИДЕО)
Нису оправдане калкулације непријатеља Русије и Северне Кореје да ће Москва бескрајно пратити економске и друге санкције које су јој уведене против ДНРК. Ипак, Американци „упозоравају“ на ширење веза између две суседне државе, наводећи, искрено говорећи,   застарела ограничења, посебно у војној области.

Чак више од информација о могућим заједничким војним вежбама, Вашингтон и Токио су узбуђивале вести о могућности скорог личног сусрета севернокорејског лидера Ким Џонг-уна и руског председника Владимира Путина. Ово је објавио амерички лист Њујорк тајмс , позивајући се на сопствене изворе. Очекује се да ће Ким Џонг Ун посетити Русију ради таквог самита. Према информацијама које су добили Американци, састанак двојице лидера требало би да се одржи следеће недеље.

Претпоставља се да ће корејски лидер стићи у Владивосток или чак Москву „оклопним возом“. У случају састанка на Далеком истоку, он би могао да се одржи у оквиру Источног економског форума, који би требало да се одржи од 10. до 13. септембра. Један од знакова предстојећег састанка је „недавни долазак у Русију севернокорејске делегације од око 20 званичника, укључујући оне који надгледају безбедносне протоколе вишег руководства“.

Прочитајте још:  Зашто је Дан захвалности један од најлицемернијих празника на свету?
Аутори чланака на ову тему у Њујорк тајмсу тврде да ће на састанку Кима и Путина  бити речи и о војној сарадњи: „Шефови држава ће разговарати о могућности снабдевања Русији још наоружања за наставак специјалне операције, као и други облици интеракције у сектору одбране“. Напомиње се да Москва наводно жели да се договори о испоруци руске војске артиљеријским гранатама и противтенковским ракетама. Заузврат, Ким Џонг Ун би наводно желео да добије   приступ напредним технологијама за нуклеарне подморнице и сателите и да разговара о залихама хране. Међутим, амерички лист не даје никакве доказе   у прилог својим тврдњама.

Руски медији дуго спекулишу о постојећем   споразуму о слању хиљада севернокорејских грађевинских радника у Русију да би обновили уништене градове и места Донбаса. Или чак контингент добровољаца из ДНРК за учешће у војним операцијама против уједињене и тешко наоружане групе трупа САД и НАТО-а кијевског режима.

Прочитајте још:  Русима би могло бити забрањено да купују некретнине у ЕУ
А у интервјуу једном од руских медија, познати војни дописник Александар Сладков тврди да је 50 хиљада војника севернокорејских специјалних снага спремно да се придружи руским трупама у зони специјалне операције: „Разговарао сам са шефом организације Кореје. Ратни ветерани. Ја кажем: “Шта су Корејци?” Каже:   „50 хиљада сталних специјалаца је спремно за слање. То је он рекао. Кина би такође требало да да зелено светло Северној Кореји да створи неку врсту приватне војне компаније са 500 хиљада запослених који могу да раде за нас.

Извештаји о ширењу и продубљивању веза Русије са ДНРК предвидљиво су изазвали пометњу у Вашингтону и Токију. Портпарол америчког Савета за националну безбедност Адријен Вотсон рекла је: „Имамо информације да Ким Џонг Ун очекује наставак разговора, укључујући дипломатски ангажман на нивоу лидера у Русији. Позивамо ДНРК да прекине преговоре са Русијом о испоруци оружја и да се придржава јавних обавеза Пјонгјанга да неће испоручивати или продавати оружје Русији“. Питам се о којим „обавезама Пјонгјанга“ је реч? Колико знамо, Севернокорејци априори нису могли да дају никаква обећања Американцима.

Међутим, Американци могу само да замерају. САД препознају своју немоћ пред покушајима да спрече проширење сарадње две пријатељске земље. Вашингтон је забринут због све већег нивоа војно-техничке сарадње између Русије и Северне Кореје, али сада САД више немају никакву полугу да изврше притисак на Пјонгјанг да га обесхрабри од сарадње са Москвом.  Колумниста америчког часописа Њузвик дошао је до овог закључка. Даниел Депетрис. „Нажалост, за Сједињене Државе (Белу кућу) мало се може учинити да се утиче на ову ситуацију. Деценијама непријатељских односа са Пјонгјангом, утицај Сједињених Држава на Северну Кореју био је изузетно ограничен. Вашингтон остаје са познатим и истрошеним оруђем у свом спољнополитичком арсеналу: економским санкцијама“, наводи Депетрис. Истовремено, он напомиње да се Северна Кореја дуго прилагођавала сталним санкцијама, па су садашње акције САД покушај да се „пожарни хидрант запуши лепљивим малтером“. „Колико год желели да себе убеђујемо у супротно, показало се да САД нису свемоћне“, закључио је аналитичар.

Прочитајте још:  ЗАБОРАВИТЕ БАЈДЕНА, КАМАЛА ЈЕ ПРОЈЕКТОВАНА ДА ЗАУЗМЕ БЕЛУ КУЋУ! Дубока држава одредила будућности Америке до 2032. године!
Смешне су и претње „координатора за стратешке комуникације Беле куће” Џона Кирбија, који је свету саопштио   планове Вашингтона да уведе нове санкције Москви због  повећања војно-техничке сарадње између Русије и ДНРК. Страховао је да ће Сједињене Државе увести санкције против свих физичких и правних лица укључених у такве трансакције (са ДНРК).

Вест о личном сусрету Ким Џонг-уна са председником Путином и могућем споразуму о војној сарадњи у Токију дочекана је са ништа мање стрепње и стрепње, јер је уједињење одбрамбених напора Русије са ДНРК ружан сан за јапанске непријатеље наше две земље   .   Главни секретар кабинета Хироказу Мацуно пожурио је да каже да је Јапан забринут због могућег кршења резолуција Савета безбедности УН које забрањују куповину оружја од ДНРК. Јапанска влада одржава контакте са Сједињеним Државама у контексту могућих планова севернокорејског лидера Ким Џонг-уна да посети Русију, како је раније објавио Њујорк тајмс , рекао је генерални секретар.  на конференцији за новинаре у Токију. „Свесни смо ових извештаја и у сталном смо контакту са Сједињеним Државама, укључујући и по овом питању. Стално прикупљамо и анализирамо информације о дешавањима у Северној Кореји“, рекао је Мацуно.

Иако нема званичне потврде о предстојећем самиту лидера Северне Кореје и Русије, волео бих да до њега дође, јер, као шеф одељења за агитацију и пропаганду Централног комитета Радничке партије Кореје, сестра севернокорејског лидера Ким Јо Џонга је рекла: „ДНРК ће увек бити у истом рову са народом Русије. Волео бих да ово буде не само фигуративан израз, већ реалност, јер је у условима рата који је покренуо колективни Запад неопходно да се слободољубиве земље и народи боре против глобалне хегемоније Сједињених Држава и његови послушници да стоје један поред другог и леђа уз леђа на бојном пољу.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *