ВЕЈП И Е-ЦИГЕРЕТЕ ШТЕТНИЈЕ ОД KЛАСИЧНИХ! На ово се жале тинејџери навучени на вејповање

0

FOTO: SHUTTERSTOCK

Појединим тинејџерима који учестало користе вејп почели су да пропадају зуби! Поред тога што вејповање лоше утиче на доње и горње дисајне путеве, утиче негативно и на здравље зубе, упозоравају саговорници Kурира!

Подсетимо, све више малолетника користи вејпове, пафове и никотинске врећице, које званично не спадају у дуванске производе, али се употребљавају на исти начин.

Нови Нацрт закона о дувану, који је Министарство финансија у петак ставило на јавну расправу, подразумева да ће трговцима бити забрањено да малолетним особама продају све што потпада под овај закон. Разне врсте електронских цигарета и њима слични производи могу се у слободној продаји купити на многим местима и већ су популарни чак и међу основцима, па и код деце у нижим разредима.

Здравствене тегобе

А колико ти производи могу бити штетни, сведочи и недавна објава једног тинејџера на Тиктоку који је у кратком видео-запису рекао да му је уље из вејпа упропастило зубе. Он је саветовао своје вршњаке који пуше вејп да престану то да раде како би избегли здравствене тегобе које их могу снаћи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ШТЕТАН И СНУС

Педијатар др Саша Милићевић каже да су и снус кесице, које користе тинејџери, штетне.

– Они ставе малу кесицу у уста док се то не отопи, могу добити од тога упалу усне дупље. То је дуван који се налази у кесици чаја и то стоји и ресорбује се. Може бити штетно по здравље. Мора се водити рачуна, то су све материје које су стране, а што је особа млађа, то може бити више штете по организам – напомиње др Милићевић.

Прочитајте још:  Жива српска институција шокира коронисте на задатку: “Веће су вам шансе да добијете рак него корону”

Проф. др Јован Војиновић, шеф Одељења дечје стоматологије на Стоматолошком факултету у Панчеву, наводи за Kурир да више истраживања последњих година указује да електронске цигарете могу да делују штетно на зубе и десни, чак по неким ауторима јаче од класичних.

– Оне поред никотина садрже низ штетних хемикалија које утичу на промену структуре бактерија у устима, на циркулацију у деснима и развој запаљења и развој оштећења на зубној глеђи. Садрже чак и поједине шећере, који у сталном контакту са глеђи зуба представљају изразити ризични фактор за развој каријеса – навео је др Војиновић.

Према његовим речима, тинејџери, који у све већем броју вејпују, већ су подложни бројним ризицима који угрожавају зубе и десни, попут честог уноса газираних напитака, слаткиша и пецива, лоше хигијене.

Озбиљна обољења

– У том периоду генерално долази до појачаног развоја каријеса и започињу озбиљна обољења десни која проградирају у каснијим деценијама (пародонтопатије, прим. аут.). Електронска цигарета само појачава њихово дејство, што показују и клиничке студије. Наравно, коришћење алкохола и дрога (посебно метамфетамина, прим. аут.) још више погоршава стање – упозорава саговорник Kурира и додаје:

– Да би се спречили штетни ефекти од вејповања, неопходно је изузетно појачати превентивне мере, које подразумевају правилно прање зуба најмање два пута дневно активним зубним пастама, користити водице за уста које подстичу опоравак зубне глеђи и смирују запаљење десни, коришћење жвакаћих гума, као и контроле код стоматолога на три месеца.

Мере за санирање последица вејповања

Правилно прање зуба најмање два пута дневно активним зубним пастама
Kористити водице за уста које подстичу опоравак зубне глеђи и смирују запаљење десни
Kористити жвакаће гуме
Чешће контроле код стоматолога (на три-четири месеца) и професионална заштита зуба лаковима и геловима
Педијатар др Саша Милићевић објашњава да вејп утиче негативно на горње и доње дисајне путеве, као и на усну дупљу.

Прочитајте још:  Ову биљку обожавају мушкарци: Ево зашто су људи на југу Србије срећнији

– Било која страна материја, сем хране и ваздуха, може да направи проблем, не само да промени боју зуба већ и да надражи или оштети слузницу усне дупље. Разне промене се могу јавити, црвенило, свраб, афте, то су све супстанце које у себи садрже различите ароме. Није здраво ни за усну дупљу, ни за бронхије, ни за плућа. То може да на кратке стазе доведе до бојења зуба, али ако би се користило дуже време, може да упропасти и оштети зубе – навео је др Милићевић.

Kурир.рс/ Мина Бранковић

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *