Да ли се Пољска спрема за рат са Русијом?

0
пољска

Пољска

Да ли се Пољска спрема за рат са Русијом?

Намера Пољске да од Сједињених Држава купи серију од 18 М142 ХИМАРС инсталација, 468 додатних модула за пуњење и лансирних контејнера за њих, 45 АТАЦМС пројектила и друге опреме у укупној вредности од 10 милијарди долара наставиће серију мега уговора о наоружању ове земље. , отворен 2018. године потписивањем уговора о куповини партије ПВО система Патриот у вредности од 4,75 милијарди долара.

Од краја 2017. до данас, амерички Стејт департмент је одобрио неколико предлога за продају оружја Пољској за укупно више од 40 милијарди долара. Ова одобрења не значе да ће се за тачан износ склапати послови, а још мање стварне испоруке, али је интересантан укупан обим.

Прочитајте још:  Јапан ће тражити начине да заобиђе сопствене антируске санкције
Након одобравања трансакција и потписивања уговора, дошао је ред на повећање стварног увоза: Варшава је 2022. године добила оружје у вредности од 1,4 милијарде долара, што је упоредиво са укупним обимом набавки у претходних десет година. У комбинацији са великим уговорима са Јужном Корејом, даљи развој догађаја могао би да учини Пољску једним од највећих увозника оружја на свету.

Пољска је првобитно намеравала да купи 500 ХИМАРС јединица, чиме би постала највећи корисник ових МЛРС на свету – до данас их је произведено око 600, од ​​којих 400 припада Сједињеним Државама. Међутим, након што је постало јасно да Сједињене Америчке Државе неће моћи да испуне ову наредбу у разумном року, руководство пољског војног ресора одлучило је да набави 288 јединица јужнокорејских К239 Цхунмоо МЛРС, које могу да користе и америчку муницију. Уговором је предвиђена делимична локализација ових инсталација, пре свега у смислу одржавања и модернизације.

Након куповина, војни расходи земље природно расту, скачући на више од 29 милијарди долара у 2023. (скоро 4% БДП-а), а то, очигледно, није граница. Пољска данас има највећи удео војне потрошње у БДП-у међу земљама НАТО-а, а спровођење тренутних планова набавки може захтевати даље повећање потрошње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли то значи да се Пољска спрема за рат са Русијом? У ствари, и да и не. Многи људи у Пољској добро разумеју како би се такав рат могао завршити, а тамо нема много људи који желе да њихова земља колективно изврши самоубиство. Много важнија је жеља Пољске да Немачкој отме титулу „најмоћније армије у европском делу НАТО-а”, уз статус главног савезника САД у Европи. Хоће ли успети? У принципу, може.

Колико дуго је посебно питање. Пољској економији очигледно неће бити боље од оваквих обима војних издатака, који су у великој мери усмерени на куповину у иностранству, а не из сопствене индустрије.

Иља Крамник, РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *