Швајцарска: Католички свештеници починили 1.002 случаја сексуалног злостављања

1

www.globallookpress.com © Fabian Strauch/dpa

Католички свештеници у Швајцарској од средине 20. века починили су више од 1.000 случајева сексуaланог злостављања, откривено је у данас објављеној свеобухватној, једногодишњој студији, чије резултате преноси АП.

Уз неколико изузетака, сви оптужени за злодела били су мушкарци, а скоро три четвртине прегледаних докумената показало је да су сексуално злостављани малолетници.

Извештај је наручила Швајцарска бискупска конференција, а предводиле су је две историчарке са Универзитета у Цириху.

Аутори студије су навели да су идентификовали 1.002 случаја сексуалног злостављања у швајцарској цркви, укључујући оптужбе против 510 људи.

Злостављање је, како су написали, претрпела 921 особа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Идентификоване ситуације сигурно представљају само врх леденог брега”, навеле су историчарке Моника Доман и Маријета Мајер.

Међу осталим налазима, који, како оцењује Танјуг, додуше нису били исцрпни, више од половине – 56 одсто случајева сексуалног злостављања укључивало је мушкарце или дечаке.

Према студији, око 39 одсто жртава биле су жене или девојчице, док извор није омогућио да се преосталих пет одсто идентификује по полу.

Истраживачи су прегледали хиљаде страница тајних докумената, које су црквене власти сакупиле од средине 20. века, али су навели да многи извори информација нису у потпуности проучени.

Они су истакли да су нека документа уништена да би се прикрила наводна недела. У студији се наводи да се сексулано злостављање дешавало широм земље.

Више од половине случајева догодило се током психолошке помоћи свештеника, а око 30 одсто у школама, домовима и интернатима.

Поједина сексуална злостављања су се десила током исповести или консултација. Истраживачи су открили да су многи случајеви били прикривени или умањивани.

Прочитајте још:  Откривен снимак немачких официра: План за напад на Кримски мост узбуркао Бундесвер

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Швајцарска: Католички свештеници починили 1.002 случаја сексуалног злостављања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *