Гренел: Курти је игнорисао све захтеве а ЕУ га награђује састанком са Вучићем

1

Гренел (Sean Gallup/Getty Images)

Састанком у Бриселу ЕУ наградила шиптарског терористу Аљбина Куртија, упркос његовом игнорисању њихових захтева, сматра бивши изасланик Сједињених Америчких Држава за дијалог “Косова” и Србије Ричард Гренел.

Он наводи да је политика Бајденове администрације о актуелној косовско-српској кризи да дозволи Европској унији да води преговоре, што је како наводи, и жеља Уније.

“То је управо оно што је ЕУ желела, 27 чланица одговорило је на балканску кризу тако што је заказивало састанке и давало изјаве, али су предузеле мало акција”, рекао је Гренел у саопштењу за “Косово онлајн”.

Како истиче, ЕУ је 3. јуна 2023. године јасно ставила до знања да је за актуелну кризу између Косова и Србије криво једнострано деловање Аљбина Куртија на северу Косова и Метохије.

Том приликом, подсећа Гренел, ЕУ је саопштила да Курти мора да обустави полицијске операције у близини општинских зграда, да распише изборе на северу Косова што пре, и да спроведе претходно договорено опредељење владе албанских сепаратиста да формира Заједницу српских општина, односно, како је ЕУ навела у саопштењу “да се без даљег одлагања или предуслова почне са радом на успостављању Заједнице српских општина”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Изјава ЕУ је била јасна, али Курти је игнорисао све захтеве. Уместо да прозове Куртијев нерад у последња три месеца, ЕУ га је наградила још једним састанком у Бриселу у четвртак, 14. септембра, са председником Србије Александром Вучићем”, поручио је Гренел.

Гренел сматра да је немачки специјални изасланик за западни Балкан Мануел Зарацин “озбиљан политичар” који је показао извесну фрустрацију због Куртија, али да чак и он није осудио Куртијеве акције.

Прочитајте још:  КУРТИ НАЈАВИО ДАЉУ РЕПРЕСИЈУ НАД СРБИМА

“Ако ЕУ жели да буде схваћена озбиљно у спољним пословима, онда треба да мисли оно што каже. Не би требало да буде заказан други састанак на којем би се разговарало о питањима док се не испуне захтеви 3. јуна”, закључио је Гренел.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Гренел: Курти је игнорисао све захтеве а ЕУ га награђује састанком са Вучићем

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *