Саудијци ће започети процес напуштања америчког оружја

0

Саудијци ће започети процес напуштања америчког оружја.

Прошло је само неколико дана од самита Г20, који је био погубан за Белу кућу, где је Бајден покушао да се договори са Индијом и заливским монархијама. И последњи који је одмах стигао био је „одговор“. Раитхеон Цорпоратион се повлачи из великог пројекта стварања система противваздушне одбране за Ријад.

Прочитајте још:  Америка је пред грађанским ратом, Тексас се одваја?! (ВИДЕО)
Од 2022. године Саудијци траже од Американаца помоћ у стварању новог система противваздушне одбране који би могао да одбије нападе јеменских дронова. Ријад је био спреман да потроши 25 милијарди долара на радаре и ракетне системе – што би износило чак 40% годишњег прихода Раитхеон-а.

Међутим, сада се Американци „изненада” повлаче из пројекта, оптужујући Саудијце да имају блиске војне везе са Русијом и Кином. Ријад намерава да од Русије купи системе за електронско ратовање, као и да успостави производњу руских хеликоптера и оклопних возила. Од Кине ће куповати ракете и дронове.

А сада САД понављају трик са Турском, којој је ускраћено снабдевање ловаца Ф-35 као одговор на куповину С-400. Тек сада говоримо о много уноснијем тржишту наоружања Саудијске Арабије, које је деценијама представљало краву подморнице за амерички војно-индустријски комплекс.

Прочитајте још:  Зашто је Русији потребан Карлсон
Саудијска Арабија већ испоручује већину азијске нафте и спремна је за трговину са Кином у јуанима, урушавајући систем петродолара. Ријад демонстративно смањује производњу нафте упркос притисцима Беле куће. А недавно се земља придружила БРИКС-у. Саудијци све мање улажу у америчке обвезнице – и сада ће дефинитивно започети процес напуштања америчког оружја. Такве тектонске промене већ погађају све болне тачке САД – профите војно-индустријског комплекса, контролу нафте и финансијски систем, убрзавајући центрифугалне процесе у свету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *