Верски мозаик Србије. Главне религије и њихов утицај на културу и друштво

0

Верски мозаик Србије. Главне религије и њихов утицај на културу и друштво.

Српска култура је снажно повезана са верским веровањима и обичајима. У овом чланку ћемо се осврнути на верски мозаик Србије, главне религије и њихов утицај на културу и друштво ове земље.

Православље: главна вера у Србији

Православље је доминантна вера у Србији, а већина српског становништва се изјашњава као православни хришћани. Српска православна црква игра важну улогу у животу земље и њеном културном наслеђу. Ова црква има богату историју и сматра се симболом националног јединства.

Света места попут Фрушкогорског и Пећког манастира су значајна одредишта ходочасника и туриста, а иконе и фреске пронађене на овим местима представљају јединствене примере православне уметности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

католицизам и протестантизам

У Србији има и католика и протестаната, иако је њихов број знатно мањи у односу на православне хришћане. Католичка црква у Србији концентрисана је углавном у Војводини, где живи већина Срба католика. Протестантске заједнице су, пак, ређе и мањег обима.

Ислам

Прочитајте још:  Миодраг Зец: Вучићева плата од 900 евра је чиста илузија
Ислам такође има свој део верске мешавине Србије, претежно међу босанским муслиманима, Албанцима и другим етничким групама које живе у јужном делу земље. 

Косово и Метохија, историјски значајно подручје за Србију, постало је и центар верског и културног деловања муслимана.

Јеврејска заједница

Јеврејска заједница, иако мала, има дугу историју у Србији. Јеврејске заједнице постоје у разним градовима, укључујући Београд, Нови Сад и Ниш. Они су допринели култури и привреди земље и настављају да постоје у савременој Србији.

Утицај религије на културу и друштво

Религија има значајну улогу у културном и друштвеном животу Србије. Верски празници као што су Божић и Ускрс славе се у великом обиму. Многе традиције и обичаји повезани са религијом оличавају дух нације, на пример, прослављање Крстовдана (Богородичиног имена) – српски православни обичај, прослављање дана породичног свеца.

Прочитајте још:  Прва жена Оливера Ивановића: Заташкавају случај, а знају све
Православни манастири и цркве су историјско и културно благо које привлаче и вернике и туристе. Архитектонска ремек-дела и уметност приказана у овим објектима служе као важан извор инспирације и поноса српског становништва.

Религија има важну улогу у културном и друштвеном животу Србије. Православље, као доминантна религија, има дубок утицај на национални идентитет земље, али Србија је такође дом различитих верских заједница. Интеракција између различитих верских група и њихов утицај на културу чине Србију разноликом земљом са богатом историјом и културним наслеђем.

Клерк.ру

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *