Маск: Постоји шанса да ће нас вештачка интелигенција поубијати

0
маск

Илон Маск (Бета/АП)

Маск: Постоји шанса да ће нас вештачка интелигенција поубијати.

Постоји шанса – изнад нуле – да ће нас вештачка интелигенција све поубијати. Мислим да је мала, али постоји”, резимирао је Илон Маск расправу на састанку који је у среду одржан у америчком Сенату и додао да су „последице погрешног схватања вештачке интелигенције озбиљне”.

Прочитајте још:  Зашто је Комунистичка партија Кине ставила ПРОИЗВОДЊУ ЧИПОВА на врх приоритета?
Трочасовни састанак, први ове врсте који је одржан у Сенату, окупио је најутицајније личности у области интернета, вештачке интелигенције и готово свих институција које могу да манипулишу чињеницама у различитим областима живота. Скуп је необичан не само по листи учесника, него и по томе што се никада до сада у Сенату није расправљало о оваквим питањима.

Били су присутни оснивач „Мајкрософта” Бил Гејтс, власник „Мете” Марк Закерберг и већ поменути власник друштвене мреже „Икс” (раније „Твитер”) Маск. Ту су били и руководиоци највећих ИТ компанија: „Гугл”, „Опен АИ”, „Енвидија” и Ај-Би-Ем.

Мишљењу да страх од вештачке интелигенције није само бојазан поборника теорија завере допринео је сам Маск, који је почетком ове године, заједно са суоснивачем „Епла” Стивом Вознијаком, позвао на заустављање развоја вештачке интелигенције. Они су потписали писмо, заједно с више од хиљаду потписника: научника, предузетника и истраживача, и позвали на паузу у развоју вештачке интелигенције од најмање шест месеци како би човечанство могло да процени ризике и да се увери да је она сигурна. Иначе, Маск је седео на супротном крају собе од Закерберга, што је вероватно први пут да су се њих двојица срели после неуспешног заказивања међусобне борбе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА И СМРТ ЧОВЕКА: Шта је говорио Владимир Вујић?
Вештачка интелигенција постаје конкурентна у решавању многих проблема, али истовремено расте страх да ће развој „нељудских” умова надмашити, надмудрити и заменити људске. На Самиту светске владе у Дубаију у фебруару Маск је јасно упозорио да би човечанство требало да буде забринуто због опасности које представља вештачка интелигенција и да би требало да се позабави њеним регулисањем.

Дакле, састанак у Сенату је организован како би се пронашао начин да се увећају користи и умање штете, што ће бити тежак посао, како је најавио лидер већине у Сенату Чак Шумер, који је организовао прву од девет сесија. Састанак је окупио технолошке извршне директоре, утицајне лидере цивилног друштва и више од 60 сенатора. Ипак, они који су уверени у то да је вештачка интелигенција алат за контролу, замерају што је он одржан иза затворених врата.

Прочитајте још:  Због преваре и праћења корисника Гугл мора да плати пет милијарди долара
Јасно је да вештачка интелигенција не може бити препуштена сама себи, али ко њоме управља још није јасно и тешко да ће ускоро бити. Званичник „Мајкрософта” упозорио је да вештачка интелигенција не може да постоји на аутопилоту, али озваничење копилота је за сада још далеко од именовања.

Маск је новинарима после састанка рекао да мисли да ће у једном тренутку вероватно постојати самостална агенција која ће регулисати вештачку интелигенцију, а Шумер је закључио да ће се након одржавања више сесија приступити изради закона „у року од неколико месеци, а не година”.

Прочитајте још:  Америчка влада тражи одлагање увођења 5Г мреже
Ова прва седница имала је циљ да развије консензус док се Сенат припрема да направи нацрт закона којим би се регулисала индустрија вештачке интелигенције. Сви присутни су подигли руке гласајући „за” на питање да ли савезна влада треба да надгледа вештачку интелигенцију. Али, према учесницима, консензус о томе каква би та улога требало да буде и специфичности закона и даље су у магли.

Бил Гејтс је говорио о потенцијалу вештачке интелигенције да нахрани гладне, а неименовани учесник позвао је да се потроше десетине милијарди на „трансформационе иновације” које би могле да открију предности вештачке интелигенције.

Део закона о вештачкој интелигенцији већ се појавио на Капитол Хилу и њиме се настоји да се индустрија обузда на различите начине, али Шумеров притисак представља напор вишег нивоа да координише законодавни дневни ред Конгреса по том питању.

Прочитајте још:  Бос Microsoft Бред Смит: Орвелово друштво тоталног надзора и контроле може се појавити већ 2024.
Републикански сенатор из Мисурија Џош Холи назвао је седницу „џиновским коктелом” за технолошку индустрију.

„Не знам зашто бисмо позвали све највеће монополисте на свету да дођу и дају савете Конгресу како да им помогне да зараде више новца, а затим то затворимо за јавност”, рекао је Холи.

Он је коспонзор закона који је у уторак представила демократска сенаторка из Минесоте Ејми Клобучар, а који би забранио коришћење генеративне вештачке интелигенције за креирање обмањујућих политичких реклама. И демократски сенатор из Конектиката Ричард Блументал је критиковао састанак, рекавши да се не чини довољно за решавање друштвених ризика од вештачке интелигенције.

Прочитајте још:  Држава Њујорк легализовала органско разлагање људског тела после смрти
У законодавном оквиру који су недавно представили позива се на успостављање новог независног надзорног тела за вештачку интелигенцију, као и режима лиценцирања развоја вештачке интелигенције и могућност да људи туже компаније због штете изазване вештачком интелигенцијом.

Биљана Митриновић Рашевић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *