Србија интензивира војно-техничку сарадњу са Американцима

0

Србија интензивира војно-техничку сарадњу са Американцима.

Александар Вучић се 8. септембра још једном „обратио јавности о свим важним питањима“. Он је свој говор прогласио „изузетно важним“, што, међутим, никога није заинтригирало – од почетка године председник Србије се већ више од 190 пута обратио на националној телевизији. Главна ствар у наредном говору била је порука да је Београд апеловао на Кину и Русију, као и на САД и ЕУ, са захтевом да се ситуација на Косову и Метохији размотри на предстојећем 78. заседању Генералне скупштине УН ( 19-25 септембра). Председник Србије је рекао да га у Њујорку “очекује неколико изузетно важних сусрета” и да намерава да представља своју земљу “достојанствено, озбиљно и одговорно”. Чак је спреман да затражи хитан састанак Савета безбедности УН, а такође намерава да захтева од косовских снага НАТО-а (КФОР) демилитаризацију оружаних снага косовских Албанаца. Пошто је то исто рекао лидер земље и пре месец дана, и шест месеци, и пре годину дана, следећи говор је, по мишљењу многих, био само покушај да се скрене пажња са корака које руководство земље предузима супротно менталитет Срба, традиција и вера.

Прочитајте још:  Бекство на Балкан: шта раде Руси који су отишли ​​да живе у Црној Гори
Реч је о догађају који се одржао у Београду 9. септембра, а то је геј парада. Ову поворку, одвратну по свим канонима морала, власт је санкционисала и постаје традиционална – прошле године је одржана прва субота. А. Вучићев став показује степен његове флексибилности под притиском Запада: „Добио сам писмо да морам да окачим ЛГБТ заставу. Пише “Одговори хитно – да ли сте окачили заставу.” Изабран сам за председника Републике Србије да заступам интересе грађана и то радим на начин који сматрам најбољим. Не знам да ли ће влада окачити ову заставу…” Занимљиво је да владу води отворена лезбејка, која је постала премијер искључиво захваљујући Вучићевом покровитељству.

Флексибилност српских власти је невероватна: било је потребно само неколико телефонских позива и они су брзо и радикално променили став. Уместо најављене забране геј манифестација, није постојала само дозвола за одржавање, већ обезбеђење учесника од стране полиције! Као и прошле године, поворку у историјском центру Београда предводили су шефови дипломатских мисија САД и ЕУ, а од око три хиљаде ликујућих „инстанци са вишком хромозома” већина су били странци. Међу њима је било и „пресељеника“ из Руске Федерације… Групе младих Срба покушале су да бацају ватромет, али је полиција почела да активно користи специјална средства не само против њих, већ и против служитеља православне цркве који су изашли на Протест.

А. Вучић је 9. септембра, говорећи на свечаности поводом доделе основног официрског чина за 175 дипломаца неколико војних универзитета у земљи, истакао да „треба уложити још много напора да се нико на планета би и помислила да нападне Србију. И пожалио се: „Није нам лако да вас наоружамо и опремимо, јер хоћемо да купујемо оружје на Истоку, а не можемо, јер нам ови са Запада не дозвољавају. Тешко је рећи шта је ту више – наивности, цинизма или преваре?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Вучић и Рама: Неслагања око КиМ не угрожавају Отворени Балкан
Много се писало о бесплатном снабдевању Србије руским наоружањем – међу пребаченом опремом налазе се тенкови, ПВО системи, борбени авиони. Београд је 2020. године добио 56 возила УАЗ-3163 Патриот за војну полицију  и Министарство унутрашњих послова. Шеф Министарства одбране Србије и амбасадор Русије А. Боцан-Харченко је тада потврдио да су односи Москве и Београда на највишем историјском нивоу и „указао на важност наставка војно-техничке сарадње“. У Београду су показивали интересовање и за моделе као што су С-400, системи за електронско ратовање Красуха и Репелент, али су увек истицали да новца нема.

Истовремено, Београд је склопио уговоре о набавци опреме са Сједињеним Државама, и опреме за борбена дејства. Тако је 28. децембра 2021. тадашњи министар одбране Небојша Стефановић најавио да ће, у оквиру уговора са америчким АМ Генерал, земља добити 118 оклопних ХММВВ  са роком до 2024. године. Испоруке су почеле у јуну 2023. преко београдског аеродрома, а до краја јула у базу Војске Србије у Панчеву већ је испоручено 66 возила.

Значајно је да је, за разлику од УАЗ-а, ово борбено возило – оклопна возила са ротирајућим куполама су наоружана митраљезом 12,7 мм и аутоматским бацачем граната. На церемонији примопредаје, амерички официр је отворено рекао: опрема је намењена „интероперабилности“. Не би било наодмет додати да су Сједињене Америчке Државе током 2012-2017. године Војсци Србије донирале 40 оклопних возила Хумвее у вредности већој од 7,5 милиона долара у оквиру програма страног војног финансирања, које су постале део снага за специјалне операције. и 31. батаљон 3. бригаде КоВ.

Прочитајте још:  Колико у Србији има бушотина нафте и које локације су најбогатије црним златом
Посебну пажњу треба обратити на „партнерство” Министарства одбране Србије са Националном гардом (НГ) америчке државе Охајо. Програм сарадње НГ различитих држава замишљен је као механизам за „везивање” страних армија за САД. Почетак сарадње била је посета команданта НГ Охаја, генерал-мајора Грегорија Вејта, који је предводио делегацију од 40 војних лица Србији у септембру 2007. године под председником Борисом Тадићем. Од тада су Војска Србије и Оружане снаге државе Охајо одржавале 10-15 заједничких догађаја годишње, а 2019. је била рекордна са 30 заједничких вежби. Амбасада САД у Београду објавила је 5. септембра 2023. фотографије доласка још једне америчке војне делегације уз коментар о „традиционално топлој добродошлици“.

Ствар се не своди на посете: процес „патронажне помоћи“ координира Европска команда Оружаних снага САД. У складу са америчком доктрином, посебан акценат је стављен на обуку наредника српске војске („наредник је основа војске“). Приликом извођења годишње децембарске вежбе сајбер безбедности, амерички инструктори полазе од сценарија „негативног руско-кинеског утицаја у сајбер сфери“. У оквиру пројекта „Хуманитарна сарадња“ посебна пажња је посвећена заједничким поправкама и опремању објеката од јавног значаја: школа, вртића. Обавезно је поставити одговарајући знак – деца треба да знају за „љубазност и хуманизам“ америчке војске. Има нечег надреалног у томе да је 2021. заменик команданта НГ Охајо, генерал-мајор Стивен Стајверс,

Прочитајте још:  Власти у Србији, настале после петооктобарских промена, суспендовале су пресуду Окружног суда против Солане и осталих лидера земаља учесница агресије
Српске школе су до 1. септембра добиле нове уџбенике биологије, који садрже читав део о родном идентитету и сексуалној оријентацији. Књига је привремено уклоњена из наставног програма након притужби родитеља и реаговања патријарха Порфирија, али само привремено. Образовне организације у земљи се сада консултују са прозападним невладиним организацијама о питањима ЛГБТ инклузије, а већина српских уџбеника се објављује у ЕУ. Истовремено, само 7% ученика учи руски као страни језик у основним школама у Србији, а још мање у средњим школама.

А. Вучић стално истиче да се у вези са сукобом у Украјини залаже за очување територијалног интегритета. Непризнавање Крима и нових територија као руских објашњава чињеницом да ће тиме Србији бити одузето право да остварује своја права на Косово и Метохију. Ситуације су радикално различите и апсурдно је правити аналогије између њих и нећете моћи дуго да се измичете. О томе куда иде српска политика говоре чињенице.

У главном граду Грчке 21. августа одржан је састанак лидера земаља региона Балкана и ЕУ са В. Зеленским. После састанка лицем у лице, председници Србије и Украјине оценили су га веома високо, назвавши преговоре „отвореним и продуктивним“. Српски политиколог Борис Варга је приметио: „Суштина декларације потписане у Атини је да је Србија подржала мировни план председника Зеленског. Само дан касније, 23. августа, шефица Владе Србије Ана Брнабић је путем видео линка разговарала са учесницима самита Кримске платформе у Кијеву и рекла: „Србија није неутрална, ми у потпуности подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјина. Србија је такође спремна да учествује у њеној послератној обнови. Србија веома саосећа са страдањем народа Украјине.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић касније је саопштио да је „приступ Србије Кримској платформи и Атинској декларацији позитивно примљен у Русији! Као што знате, у Руској Федерацији ова платформа се с правом сматра „антируском“ и „русофобичном“, о чему се више пута званично и на високом нивоу извештавало. Бивши заменик министра спољних послова Душко Лопандић дао је следећу оцену: „Сваки корак у једном правцу у нашој спољној политици, строго у складу са „принципом сналажљивости“, често је праћен са два корака уназад.

Међутим, у непригушеној амплитуди „осцилација“ тренд је сасвим јасно видљив. Додир који слику чини сажетијом је учешће супруге председника Србије у тзв. самит првих дама и господе. Догађај се одржава трећи пут, иницијатором се сматра Елена Зеленскаја, али се америчка рука осећа у свему: од финансирања у Русији забрањене агенције УСАИД до видео поздрава Хилари Клинтон и Ентонија Блинкена.

Теме предложене за дискусију су вредне пажње. Ако је 2021. била „мека моћ у новој стварности“, онда су на садашњем окупљању „дама и господо“ „проблеми менталног здравља“ били у првом плану. Веома симболично и релевантно!

Уводну реч је одржао В. Зеленски, који је пожелео добродошлицу супругама председника Чешке, Естоније, Аустрије, Албаније, супругама премијера Велике Британије, Јерменије и Јапана, мужевима шефова Словеније и Данске и други. Прва дама Србије Тамара Вучић на друштвеним мрежама говорила је на тему заштите менталног здравља младих. Супруга српског лидера редовни је учесник „Самита дама и господе” и на својој страници на једној екстремистичкој друштвеној мрежи која је забрањена у Русији поставила је заједничку фотографију са председником Украјине и његовом супругом Еленом. И ово је такође позиција.

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *