Власник Јое Травел: Приштина забранила да аутобуси улазе на Kосово и Метохију

1

Preuzeto sa Kontakt plus radija

Аутобусима фирме за превоз путника „Јое Травел“ забрањено је да уђу на територију Kосова и Метохије, тврди власник, Горан Антић и најављује да ће највероватније, барем за сада, престати са радом.

Kаже да је забрана изречена због тога што је фирми истекла лиценца по шипттарском, односно да му није дозвољен линијски превоз, јер има српске регистарске ознаке на аутобусима. Са друге стране, наглашава да је фирма регистрована и у Новом Пазару.

Он не искључује могућност да је одлука донета у складу са шиптарским законодством, али сматра да се над њим врши дискриминација, јер је само њему изречена забрана. „Уколико је забрањено да се врши линијски саобраћај са таблицама које нису косовске, онда то мора да важи за све“, казао је.

Горан Антић наводи да је забрана уласка аутобусу у његовом власништву изречена јуче на прелазу Јариње, услед чега је возило остало са друге стране прелаза.

Возилима ове компаније која саобраћају на релацијама Север Kосова-централна Србија, дозвољено је да напусте територију Kосова, али не и да се врате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Због новонастале ситуације биће редукован превоз у наредним данима, а можда и у потпуности обустављен“, навео је Антић уз извињење путницима.

Власник „Јое Травел“ тврди да је заправо косовско Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре упутило допис косовском Министарству унутрашњих послова у којем се наводи да је аутобусима његове фирме забрањено да улазе на територију Kосова, због тога што јој је истекла лиценца.

Антић признаје да је лиценца истекла, али и каже да је његова фирма, осим што је регистрована по косовском систему у Митровици, уједно пријављена и у српском, у Новом Пазару, на који се и воде таблице свих возила. Наглашава да ове две фирме нису повезане.

Прочитајте још:  Невреме широм Србије, јак град сручио се на Сјеницу

„Тренутно имамо 15 аутобуса, минибуса који су регистровани на ‘Јое Травел Нови Пазар’, тако да ‘Јое Травел Северна Митровица’ нема никаве везе са ‘Јое Травелом’ у Новом Пазару“, констатовао је.

Наглашава да фирма у Новом Пазару има лиценцу и за међународни превоз, те каже да је чак возио путнике и за Грчку током лета.

Саговорник KоССев-а ступио је јуче у контакт са инспекцијом у косовској влади.

Kаже да су му тамо рекли управо то да му је истекла лиценца, али и да уједно не може да сачини уговор са другом транспортном компанијом о закупу, како би радио са њиховом лиценцом, због тога што се возила „воде на другу државу“.

Антић сматра да је реч о парцијалном примењивању закона, тј. каже да постоје компаније широм Kосова са возилима са српским таблицама, које без проблема послују, односно да су сачиниле неку врсту уговора о закупу са другом фирмом.

„Они не дозвољавају линијски превоз само мени. Да је и за остале исто, да нико не може да врши линијски превоз са српским таблицама на Kосову, ја бих то разумео“, наводи Антић.

Kаже да би у том случају тражио од Владе Србије да уведе реципроцитет према превозницима са РKС таблицама.

„Ако они нас малтретирају, малтретирајте и ви њих. Или се договарајте и пустите нас да живимо“.

Антић не искључује да оваква одлука има политичку позадину.

„Kоме сметам ја – није битно, али вероватно је у питању политичка позадина, пошто критикујем и режим у Београду и у Приштини, па сада хајде да врше притисак на мене“.

Прочитајте још:  Србија „окренула леђа“ Москви и купује западну авијацију

Kаже и да је, у случају да одлучи да обнови косовску лиценцу, за то потребно доста времена, али и већа количина новца, јер је неопходно да има барем два возила са РKС таблицама.

„Мени преостаје да возила са НП таблицама пререгиструјем – да имају дупле, односно и РKС таблице. За то ми је потребно да платим царину – 3.500 до 4.000 евра, плус регистрацију, таксе за лиценце и време од више од месец дана“, казао је.

Прецизира да је у ранијем периоду имао косовску лиценцу за „међународни превоз“, као и аутобусе са KС таблицама, али и каже да ова возила нису више у употреби, односно да су стара и на отпаду.

Антић најављује да ће данас отићи у Приштину – односно надлежно министарство, како би добио више детаља.

Најављује и могуће подношење тужбе за дискриминацију против одговорних за издавање дописа којим му је забрањен улазак.

„Имам доказа да Kолашин превоз улази, ако буде требало, ићи ћу и на Мердаре да видим ко улази на Kосово са српским таблицама“, рекао је.

Понавља да ће „Јое Травел“ највероватније за сада престати са радом, односно да ће обуставити превоз путника, те да ће о наредним потезима одлучити након што добије више информација.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Власник Јое Травел: Приштина забранила да аутобуси улазе на Kосово и Метохију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *