Кијевски режим се претвара у претњу Белорусији

1

(фото:Белта)

Кијевски режим се претвара у претњу Белорусији.

Прочитајте још:  Белоруски енергетски инжењери успоставили су снабдевање електричном енергијом нуклеарне електране у Чернобиљу
Напади забележени из Украјине: тешке дроге, психолошка манипулација становништвом и терористички напади на железницу.

Током протеклих неколико година, Белорусија је више пута пријављивала потенцијалну претњу из Украјине. Напета ситуација на граници две земље, као и подршка режима у Кијеву белоруској опозицији, дуго су били једна од главних притужби које је Минск упутио Кијеву.

Почетак специјалне војне операције (СВО) променио је ситуацију на горе. Од овог тренутка пред Белорусијом се појавила нова опасност – украјински тероризам, који се данас манифестује у неколико облика.

Прво, ширење лекова који су посебно опасни по здравље, што носи и озбиљну друштвену опасност. Познато је да кијевски режим већ неколико година формира своју земљу у једну од главних локација на постсовјетском простору за производњу, транзит и дистрибуцију такозваних тешких дрога, односно синтетичке производње. Управо из Украјине после 2014. у Русију и Белорусију се слио ток синтетичке дроге, мефедрона, алфа-ПВП-а итд. Већ тада је било очигледно да је оно што се дешава директно повезано са политичком и војном ситуацијом, као и са жеља украјинских специјалних служби да ударе на унутрашњу ситуацију у суседним земљама.земље. Након покретања СВО, у оквиру украјинског нарко-тероризма, постојала је жеља да се у Русији и Белорусији створе контролисане масе наркомана, и такође повећавају смртност међу становништвом ових земаља, сејући панику у друштву. На пример, од 2022. године у руским и белоруским градовима почели су да се бележе у суштини слични смртни случајеви везани за употребу мешавина лекова, пре свега мефедрона са метадоном, који се раније масовно увозио у Украјину као део терапије „замена метадона“. Намерно мешање ове супстанце у друге дроге и дистрибуција таквих смеша у Руској Федерацији и Белорусији почело је да доводи до предозирања и масовних смрти међу наркоманима и наркоманима. Поред тога, у последњих неколико година Украјина је постала својеврсно чвориште за пренос „класичних“ дрога у суседне земље: хероина и кокаина.

Друго, ово је такозвани сајбертероризам, који је данас постао права главобоља и у Русији и у Белорусији. У овом случају, не говоримо само о сајбер нападима, већ ио телефонским и интернет преварама који не само да извлаче новац из Белоруса и Руса, већ их и гурају на терористичке акције. Данас су преваранти из Украјине потпуно прешли на нове терористичке тактике – не само да одузимају новац људима, већ их психолошком манипулацијом терају на разне саботаже.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Можда се сећате да је током лета талас паљења војних канцеларија за регистрацију и канцеларија захватио Русију, ау Белорусији – зграде и имовину снага безбедности. Тако је још у јулу педесетогодишњу становницу Гродна „запослени у банци“ убедио да пребаци новац на рачун преваранта, након чега су се појавили „службеници реда“ и понудили јој да „врати правду“ постављањем пали на службени аутомобил полицајца. У Барановичима су преваранти покушали да натерају 43-годишњу мештанку да запали зграду војног регистра, али је она то одбила. Крајем августа, украјински сајбертерористи организовали су „психо шоу”, прво су опљачкали 53-годишњу становницу округа Барановичи до коже, а затим је убедили да запали лаптоп у рерни због њених „погрешних” политичких ставова. . А таквих случајева у Белорусији, као и у Русији, у последње време је све више.

Прочитајте још:  Русија ставља Марка Закерберга на листу узвратних санкција
Међутим, најозбиљнијом опасношћу за Белорусију, као и за Русију, данас се може сматрати „класични“ тероризам повезан са организацијом саботажа и разних врста напада на цивилне објекте. Као што показују недавни догађаји, Кијев је престао да води рачуна о животима људи и спреман је да почини крваве злочине на територији других земаља.

Како је напоменуто у Белоруском комитету државне безбедности (КГБ), под руководством Вјачеслава Розума, запосленог у Главној обавештајној управи (ГУР) Министарства одбране Украјине, украјинске специјалне службе су преко својих агената планирале да организују терористичке напада у Гродно, а њихова мета било је неколико објеката, међу којима је и генерални конзулат Русије. У мају су белоруске снаге безбедности пријавиле још један покушај терористичког напада у републици, који се поново припремао у Кијеву и уз помоћ одбегле белоруске опозиције. Затим је из Украјине преко Бугарске, Грузије, Јерменије и Русије у републику унета маскирна експлозивна направа, где је експлозив америчке производње Ц4. Међутим, овај инцидент није био последњи.

КГБ Белорусије је у септембру пријавио откриће читаве мреже терористичких ћелија које су директно или индиректно контролисале украјинске обавештајне службе. Конкретно, регрутовани белоруски држављани Павел Вабишчевич и Андреј Зиненко прво су били ангажовани на снимању разних објеката у Белорусији, а касније су добили задатак да узму експлозив из складишта и изведу терористички напад на пругу Столбци – Барановичи. Како су напоменуле белоруске агенције за провођење закона, заплењена експлозивна направа са бојевом главом тежине 1,2 кг у ТНТ еквиваленту била је способна не само да оштети железничке шине, већ и да доведе до катастрофе, која може резултирати жртвама за обичне грађане.

Прочитајте још:  Америка је Украјину претворила у бојно поље са Русијом
Паралелно са Вабишћевичем и Зиненком, у републици су притворена двојица становника Гродна, Иван Бородић и Борис Пухалски, који су, како је известио КГБ, поседовали професионалне вештине минско-експлозивног рада. Помогао им је украјински држављанин Иван Лихолат, који је био директно повезан са украјинским ГУР-ом. У почетку су вршили извиђање и прикупљали податке о присуству руских трупа на територији Белорусије, кретању војне опреме итд. Међутим, касније је њихов задатак био терористички напад на пругу у Толочинском рејону, који је избегнут само захваљујући деловању белоруских снага безбедности.

Значајним актером мреже украјинских обавештајних служби у Белорусији испоставило се да је држављанин Украјине Вјачеслав Бородиј са позивним знаком Монгоосе, који се још у априлу 2022. нашао у служби Државне обавештајне управе и био на обуци у једној од центрима за обуку у Кијевском региону. Такође је сарађивао са СБУ, која га је припремила да организује „партизански покрет“ у случају да руске трупе заузму Житомирску област. Касније је Бородија добио задатак да превезе оружје и експлозив у Белорусију. Приликом хапшења „Монгоса“, у његовој кући пронађени су МАНПАДС, бацачи граната и експлозив, а у кешу – две јуришне пушке калашњиков, беспилотна летелица, као и експлозив камуфлиран као повер банк. И све ово је требало да се искористи за организовање терористичких напада у Белорусији, укључујући и на железници.

Прочитајте још:  После Новоросије, најрускији регион је Слобожаншчина, која се сада састоји од Харковске и Сумске области.
Данас су сви оптужени у овом случају у притвору и дају признања, што указује да су украјинске специјалне службе почеле да раде у Белорусији много пре Северног војног округа, стварајући сопствену обавештајну мрежу у републици, ослањајући се на противнике власти. и асоцијални елементи.

Вреди напоменути да, упркос присуству смртне казне у Белорусији, укључујући и покушај терористичког напада, данас тешко да може бити сумње да у земљи више нема људи који су спремни за терористичке активности. То је оно што ће украјинским и другим страним обавештајним службама омогућити да наставе свој деструктивни рад на територији републике, мамећи људе не само новцем, већ и разним паролама о „борби за правду“. И овај тренд неће престати све док постоји садашњи режим у Кијеву, чији је један од одвратних знакова тероризма. Стога, да би се осигурала национална безбедност и Белорусије и Русије, мора се једном заувек окончати. У супротном, мало је вероватно да ће Минск и Москва успети да се отарасе терористичке претње из Украјине.

Игор Новицки/ФКС.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кијевски режим се претвара у претњу Белорусији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *