Нема правде за Србе: За Суд БиХ убијена деца у Јошаници “легитимни војни циљ”

1
Фоча Јошаница

Фоча Јошаница (фото:Злочини над Србима)

Нема правде за Србе: За Суд БиХ убијена деца у Јошаници “легитимни војни циљ”.

Суд БиХ одбио је оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Из Тужилаштва су навели да ће се жалити на ову одлуку Суда који им је за то одредио рок од 24 часа.

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу за ратне злочине против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

Прочитајте још:  ССП: Америка не долази у Србију са инвестицијама него са кредитима – Да Срби изграде Албанцима путеве до Европе
У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године-саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Оптужени су Ферид Буљубашић /70/ рођен у Фочи, Ахмет Сејдић Ахмет /63/ рођен у Вишеграду, Рашид Собо /58/ рођен у Фочи, Шефко Глушац /62/ рођен у Фочи, Закир Јамак /54/ рођен у Вишеграду, Бахрудин Мухић звани Бане /59/, рођен у Вишеграду, Адем Фехрић /61/ рођен у Вишеграду, Мустафа Пољо звани Муса /58/ рођен у Вишеграду, Енвер Кустура звани Пена /56/ рођен у Вишеграду, Мухамед Лиска /50/ рођен у Вишеграду, Сакиб Чакар /66/ рођен у Вишеграду, Изет Сејдић /67/ рођен у Вишеграду и Мунир Нало /53/ рођен у Вишеграду.

Тужилаштво БиХ уложиће жалбу на одлуку Суда БиХ који је одбио оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратне злочине над Србима у Јошаници и другим мјестима, и то уз образложење да су “наведена мјеста била легитиман војни циљ”, рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

-Тужилаштво БиХ није сагласно са таквим наводима, јер је оптужницом обухваћено убиство 75 особа, углавном цивила, међу којима 31 жена, малољетна лица, укључујући и дијете од двије године, као и особе старије животне доби, које никако не могу бити легитиман војни циљ, што је и став стручног вјештака-прецизирао је Грубешић.

Он је додао да ће због тога у законском року, до краја дана, бити уложена жалба на ову судску одлуку.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић оцијенио је  срамном одлуку Суда БиХ да одбаци у потпуности оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, наводећи да је то још један доказ да правосудне институције на нивоу БиХ искључиво служе томе да сваки злочин над Србима доведу до бесмисла и фарсе и да изнова и изнова понижавају српске жртве.

Прочитајте још:  ДРЖАВНА ТАЈНА: Зашто се крију извештаји о набавци респиратора?
Нуждић је за Радио Фочу истакао да је оваквом одлуком настављена пракса да институције чији је задатак осигуравање правде и правичности почев од Уставног суда, па преко Тужилаштва и Суда БиХ постају како је навео „главни генератор кризе у БиХ“.

-Колико је уопште потребно година да се подигне и потврди општужница за један овакав страшан злочин? Да ли је довољно 31 година? Колико је потребно да буде убијено српске дјеце, стараца и жена, па да се процесуира злочин? Да ли је мало педесетшестoро који су убијени на својим кућним праговима у тренутку док су се спремали да прославе своју крсну славу? Да ли је потребно више од троје дјеце, међу којима је једно имало само двије и по године и да ли су дјеца од двије и по године легитиман војни циљ? Јавно постављам питање ОХР-у и амбасадама западних земаља да ли сматрају да је ово пут помирења и суочавања са прошлошћу, пут транзицијске правде, о чему говоре сваки дан? Унапријед бих их и замолио да не причају већ излизане флоскуле о независности правосуђа, јер оно није независно. То не може ни бити, јер су остали нијеми на реакцију Жељка Комшића који је отворено позвао главног тужиоца да не процесуира предмет Јошаница-упитао је Нуждић.

Нуждић је замолио и позвао јавност Републике Српске да не ћути о овом срамном потезу Суда БиХ и да сваког упознају и причају истину о крвавом Никољдану у Јошаници 1992. године.

-Обавеза нам је да не заборавимо наше жртве, да јавно говоримо како се правосудне институције односе према нашим жртвама. То је најмање што можемо да учинимо-поручио је Нуждић.

Нуждић вјерује да ће ипак бити довољно разума да оптужница за страшне злочине над недужним српским цивилима у Јошаници буде потврђена, јер како је рекао, у овом случају нема ништа спорно, искључиво је све поткријепљено доказима.

-Постоје материјални докази, постоје снимци тијела која су довезена у мртвачницу,  преживјели свједоци, све је документовано. Ради се о цивилима, људима који су живјели у Јошаници, мјештанима. Оно што је мени као човјеку засметало,  ако неко мисли да је херој зато што је убијао дјецу, старце, што је убијао на најбруталнији начин, масакрирао жене, онда имамо погрешну перцепцију херојства-нагласио је Нуждић.

Прочитајте још:  ОВО ЈЕ НАЈСТРАШНИЈИ СПИСАК У СРБИЈИ! За ових 10 младића нико ништа не зна, сумња се да сурово убијени! Већина нема 23 године
У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

“Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године”, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Васељенска/Радио Фоча

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нема правде за Србе: За Суд БиХ убијена деца у Јошаници “легитимни војни циљ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *