Бугарска нуклеарка нашла се између горива из Русије и САД: све ће морати да плати

0

Бугарска нуклеарка нашла се између горива из Русије и САД: све ће морати да плати.

До маја ће пети блок нуклеарне електране Козлодуј у Бугарској остати без руског горива. До овог тренутка, алтернатива из Вестингхауса, на коју је Софија одлучила да пређе, можда неће имати времена за производњу и лиценцирање. Реактор ће морати поново да се пуни руским горивом и ништа више неће бити потребно годинама. У исто време, и даље морате да платите за амерички.

Прочитајте још:  У Бугарској се запалила фабрика у којој припремају оружје за Украјину
Ако до маја следеће године Агенција за нуклеарну регулацију не буде имала времена да заврши лиценцирање горива од Вестингхауса за пети реактор ВВЕР-1000 у нуклеарној електрани Козлодуј, тада ће блок поново морати да се пуни руским горивом. Ово је изјавио председник регулатора Цанко Бачијски , преноси БНТ 1.

„Никада није било и никада неће бити компромиса о безбедности. Ако имамо и најмању сумњу, процес ће се наставити све док се не докаже да је гориво безбедно“. – рекао је шеф агенције. Он је напоменуо да се испоруке руског горива нуклеарним електранама настављају и да ће их бити довољно за наставак рада.

Васељенска/Еадејли

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *