Србија друга у Европи по смртности од карцинома плућа

1

(Фото EPA-EFE/Attila Balazs)

У Србији свака два сата једна особа премине од карцинома плућа, а процењује се да 7.000 људи годишње добије ову дијагнозу, наглашено је на Првим београдским пулмолошким данима у организацији Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије, који су почели јуче и у наредна два дана ће окупити еминентне лекаре из региона како би разменили искуства о лечењу плућних болести.

Годишње у Европи 500.000 људи добије дијагнозу рака плућа. Податак који додатно забрињава јесте да наша земља заузима неславно друго место у Европи по смртности од карцинома плућа, док број оболелих расте сваке године. У Србији се о трошку РФЗО-а, савременим терапијама укупно лечи нешто мање од 800 пацијената оболелих од рака плућа. Рак плућа је један од најагресивнијих и најмалигнијих карцинома и код жена и код мушкараца.

ПРАТИТЕ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ ВАСЕЉЕНСКЕ 

Др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију УКЦС, истакао је да је дијагноза раних стадијума карцинома плућа кључна. Када се открије у раном стадијуму ова болест може бити излечива.

‒ Зато апелујемо на све да редовно обављају превентивне прегледе, посебно ако су изложени факторима ризика. У лечењу раних стадијума карцинома плућа, најважнија компонента је мултидисциплинарни приступ. То значи сарадњу између онколога, хирурга, радиотерапеута и других стручњака – каже др Стјепановић.

Он је истакао да је сваки пацијент јединствен и да захтева персонализован приступ како би се одабрао најбољи план лечења. Геномско профилисање и персонализовано лечење постали су кључни у третману карцинома плућа. Овај иновативни приступ омогућава анализу генетских промена у туморским ткивима пацијената, што омогућава прецизније одређивање терапије. Идентификација специфичних генетских мутација омогућава примену циљаних лекова који директно делују на туморске ћелије, побољшавајући ефикасност лечења и смањујући нуспојаве. Персонализовани третман тако пружа наду за боље преживљавање и квалитет живота пацијената са карциномом плућа. Након адекватне дијагностике могућности лечења укључују хируршко уклањање тумора, радиотерапију, хемиотерапију, имунотерапију или циљану терапију, у зависности оф специфичних карактеристика тумора и здравственог стања пацијента.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Посна рафаело торта, која се не пече: Kремаста чаролија, спремна за тили час!(РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

 

Др Стјепановић је нагласио да ће на Београдским пулмолошким данима бити и гости из региона од којих су чули да се у Словенији, као и у свету имунотерапија користи и за лечење раних стадијума карцинома плућа где су резултати лечења веома успешни.

‒ Наша мисија је да пружимо најбољу могућу бригу и подршку пацијентима који се суочавају са карциномом плућа у раним стадијумима и да омогућимо приступ најсавременијим терапијама ‒ објаснио је др Стјепановић.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Србија друга у Европи по смртности од карцинома плућа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *