Сеул, Токио и Вашингтон ће се противити сарадњи Русије и Северне Кореје

0

Ким Џонг Ун и Владимир Путин

Шефови министарстава спољних послова Јужне Кореје, Јапана и Сједињених Држава договорили су контрамере у случају „потенцијалног споразума о оружју“ између Русије и Северне Кореје, саопштило је у суботу јужнокорејско Министарство спољних послова.

Како следи из извештаја агенције Јонхап, на састанку у Њујорку на маргинама заседања Генералне скупштине УН, министри спољних послова Јужне Кореје Парк Чин, Јапана Јоко Камикава и амерички државни секретар Ентони Блинкен „изразили су дубоку забринутост о војној сарадњи две земље и упозорио да би потенцијални споразум о оружју између Пјонгјанга и Москве био кршење резолуција Савета безбедности УН“.

На маргинама Генералне скупштине УН одржан је и састанак министара спољних послова земаља учесница Квадрилатералног безбедносног дијалога – Аустралије, Индије, САД и Јапана. Они су такође позвали „све државе чланице УН да се придржавају релевантних резолуција Савета безбедности УН, укључујући забрану преноса или куповине од Северне Кореје свог оружја и сродних материјала“.

„Наглашавамо важност решавања пролиферације нуклеарних и ракетних технологија Северне Кореје у региону и шире“, наводи се у саопштењу странака објављеном на сајту америчког Стејт департмента.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Медији су навели да се Русија у њему не помиње, али су ове изјаве изазване страхом од „могућег развоја војне сарадње“ између Руске Федерације и ДНРК након посете севернокорејског лидера Ким Џонг-уна Русији.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *