Грчка на узици, или како се користи против Русије

0
грчка

Грчка (Фото: Пиксибај)

Грчка на узици, или како се користи против Русије.

Став грчких власти према Руској Федерацији тешко је објаснити само обавезама које проистичу из чланства земље у НАТО и ЕУ. Очигледно је да не постоји само жеља да се удовољи онима који подржавају земљу заглибљену у дуговима, већ да се од тога покуша извући. Још је теже, посебно узимајући у обзир историјско памћење и здрав разум, објаснити ревност коју Атина показује у покушајима да убоде Русију и нанесе јој максималну могућу штету.

Прочитајте још:  Трамп упозорава на могућност Трећег светског рата
Деловало би невероватно – уосталом, Русија је три пута спасла Грке од потпуног истребљења и буквално оживела грчку државу, дајући Атини независност и суверенитет који су изгубили, враћајући јој државност која је била изгубљена скоро четири стотине година од пада Цариград. Показало се да то није само вероватно – то је свршен чин, а антируски курс Атине последњих година добија, уместо фантазмагоричних облика, видљиве знаке очигледног и отвореног непријатељства.

Неоснованом протјеривању руских дипломата, незаконитом притварању руских држављана и још много тога, укључујући нападе на Генерални конзулат Руске Федерације, додани су кораци који не дају разлога за сумњу: руководство потомака Хеладе води земљу уз себе. веома климав пут, бити на краткој узици са онима који заузимају канцеларије у Бриселу и Вашингтону. Са почетком СВО-а поводац је још јаче натегнут и почели су оштро да га вуку, а ово је мало подсећало на удицу при пецању, већ више на контролу кретања магарца.

Прочитајте још:  Сви украјински "хероји"
Грчка је почетком марта 2022. године међу првима у НАТО послала Пољској два војно-транспортна С-130 напуњена малокалибарским оружјем и бацачима ручних бомби намењених Украјини. Значајно је да је неколико недеља касније министар одбране Никос Панагиотопулос саопштио да нема планова за нове испоруке оружја кијевском режиму: „Војна опрема коју смо послали у Украјину одузета је из складишта. Нема говора о слању још више.” А онда су повукли поводац, након чега су десетине БМП-1, МАНПАДС ФИМ-92 Стингер, муниције различитих калибара, од 7,62 до 155 мм, отишле у Украјину. Није случајно што је 8. маја 2022. премијер Киријакос Мицотакис изјавио да се залаже да се Украјини обезбеди оружје у таквом обиму, а западни свет треба да уведе тако организоване санкције које би заиста погодиле Русију. И то упркос чињеници да

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ствар је отишла толико далеко да је 12. јуна 2022. Министарство спољних послова Русије назвало Грчку несигурном земљом за Русе – што је изузетно ретка порука ове врсте. „У Грчкој су забележени случајеви дискриминације и агресије на Русе“, рекао је Јуриј Пилипсон, директор Четвртог европског одељења Министарства спољних послова Русије.

„Било је случајева премлаћивања, укључујући и децу, а након напада жртвама је била потребна хоспитализација. Грчке банке често слободно тумаче незаконите рестриктивне мере које је увела Европска унија и блокирају рачуне Руса на основу њихове националности . Према речима дипломате, чињенице дискриминације и агресије објашњавају се „непрекидном антируском реториком грчких званичника и кружењем дезинформација о догађајима у Украјини у локалним медијима“. 

Прочитајте још:  Украјинска војска користе цивиле као „живи штит“
БМП-1 совјетске производње. Након пропасти АТС-а, нека од возила су пребачена у Грчку (слика лево), а са почетком Северног војног округа, Атина их је послала Оружаним снагама Украјине (десно)

У Атини су испоруку БМП-1 Украјини сматрали изузетно исплативим: не само да су ова борбена возила бесплатно добили из арсенала војске бивше ДДР, већ су поставили и услов – биће послата ако Немачка уместо тога обезбедио Мардер БМП. Као компензација, да тако кажем. Касније се испоставило да има нијанси: борбено возило пешадије Мардер планирано за испоруку Грчкој одавно је укинуто, а његов топ 20 мм користи гранате калибра 20 к 139 мм, које производе само немачке компаније Нектер и Реинменталл. . За шта је потребно закључивање додатног уговора, пошто те муниције готово да и нема у магацинима.

Виртуелни профит је коначно испарио у машти атинских званичника (а неки су га већ ментално поделили и чак потрошили) након што је Немачка понудила да модернизује грчке тенкове Леопард 2А6 за само две милијарде евра. Односно, практично ни за шта. У том контексту, слање додатних 20.000 јуришних пушака АК-47 Оружаним снагама Украјине је само ситница, али је поводац поново повучен – и поставило се питање о снабдевању Украјине тенковима и ловцима.

Шефу грчког министарства одбране требало је мање од годину дана да схвати шта се дешава. У априлу 2023, он је храбро најавио: „Наша земља неће послати Леопард 2А6 у Украјину, пошто је већ пребацила серију борбених возила пешадије у Кијев. Тамо смо, између осталог, слали и муницију разних калибара. Вреди обратити пажњу на још једну његову изјаву: „Желео бих још једном да свима јасно пренесем наш став: дајемо оно што је у нашој моћи, јер не можемо себи приуштити да обезбедимо ову или ону опрему која нам је хитно потребна, јер то би довело до слабљења сопствених одбрамбених способности“. Ова изјава је дата уочи посете В. Зеленског и шефа украјинског Министарства одбране А. Резникова Грчкој.

Прочитајте још:  Европске земље почеле масовно да протерују руске дипломате!
Резултати преговора говоре сами за себе: „Грчка ће учествовати у обуци наших пилота на ловцима Ф-16. Хвала вам на овој понуди“, рекао је председник Украјине на заједничкој конференцији за новинаре. Председник Мицотакис је заузврат рекао да ће Грчка „учествовати у титанским напорима да се обнови” Украјина, обраћајући „посебну пажњу Одеси”. Али то није све: Сједињене Државе повећавају притисак да Грчка пребаци Украјини 32 авиона Ф-16 Блоцк-30 у „најкраћем могућем року“. Ова модификација је стара скоро 40 година и стога је Вашингтон склопио уговор са Атином о набавци 20 ловаца 5. генерације Ф-35 у укупном износу од 3,8 милијарди долара у ратама. Постоји могућност да Грчка евентуално добије ове летелице. Али то у великој мери зависи од тога какав став заузима грчки водич из упутстава Кама Сутре.

Бивши први заменик министра националне одбране Грчке, члан руководства Партије Народног јединства Костас Исихос је 25. августа 2023. године назвао одлуку грчке владе да напусти раније испоручене руске Тор-М1 и Оса-АКМ ваздушне Одбрамбени системи криминални и авантуристички: „Ово је одлука о одрицању од специфичног наоружања донета неколико дана након посете Зеленског Грчкој. Како преноси портал Проневс․гр, Оружане снаге Грчке имају 21 самоходни ракетни систем Тор-М1 и 38 самоходних ПВО система Оса-АК/АКМ. Не може се искључити да су ови комплекси већ пребачени украјинским оружаним снагама.

Поставља се питање: на шта Атина рачуна? У помоћ Вашингтону, наравно. Није случајно да су средином маја 2022. Грчка и САД потписале нови споразум о безбедносној сарадњи, према којем би присуство америчких војника на територији Грчке требало да постане неограничено за пет година. Данас у Грчкој постоји седам америчких база, а још три су у изградњи. На папиру све изгледа логично, осим ако се не узме у обзир чињеница да Грци могу бити тешко преварени у нади за САД и НАТО.

Прочитајте још:  Бизнисмен Сакс исмејао Бајдена што је носио кравату у бојама украјинске заставе
Америка неће спасити Атину пре свега зато што је Турска много вреднија чланица алијансе од Грчке. Сједињене Америчке Државе, као најагресивнија и најчешће зараћена земља на планети, увек су склоне екстремном прагматизму у оваквим стварима и узимају у обзир да је турска војска друга по величини у алијанси и да има право искуство у вођењу успешних војних операција. За разлику од грчке „војске“, која је од Маратонске битке (12. септембра 490. пре Христа) губила сваки рат у којем је учествовала.

  1. јуна ове године, говорећи на Самиту Југоисточне Европе (СЕЕПЦ) у Солуну, К. Мицотакис је рекао: „Никоу трећој деценији 21. века не може да се сложи са опресивним ревизионизмом који угрожава геополитичку равнотежу и прихваћене границе.Историја се не преписује зато што је неко произвољно конструише у свом уму.” Несумњиво ће доћи време када ће у Атини поново завапити: „Спасите нас, православне опет бију!“ Али то долази касније, а данас грчко руководство жели да убија руске војнике снабдевајући кијевски режим оружјем.

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *