Амбасада Русије у БиХ: САД финансирају медије и НВО широм света ради смене влада

1

(фото:НСПМ)

Амбасада Русије у БиХ: САД финансирају медије и НВО широм света ради смене влада.

Из Амбасаде Русије у БиХ наводе да су неосноване изјаве америчке Амбасаде у вези са Законом о посебном регистру и транспарентности рада непрофитних организација Републике Српске, јер су управо Сједињене Америчке Државе међу првима у свету донеле свој чувени закон о страним агентима који предвиђа ригорозне мере за прекршиоце.

“Обратили смо пажњу на безочне и неосноване критичке изјаве Амбасаде САД у вези са Законом о посебном регистру и транспарентности рада непрофитних организација Републике Српске, који, како они кажу, нема реперкусија на законе САД, него је наводно уведен по узору на репресивно руско законодавство. Ове тврдње не пију воде, јер свима је познато да су управо САД међу првим у свету донеле свој чувени закон о страним агентима, који предвиђа ригорозне мере за прекршиоце” – саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

Прочитајте још:  Вучић кука: Референдуми о прикључењу Русији имаће страшне последице по Србију
У саопштењу се додаје да је историја Америке пуна репресивних искуства и пракси и да је довољно споменути доба “макартизма” у педесетим годинама прошлог века, ограничење рада страних медија и забране за стране посматраче на изборима.

“Нажалост, пуно тих пракси стигматизације није остало само далека историја него се настављају и развијају, а управо у САД су добили посебан назив – култура отказивања. Сада је чак и састанак са дипломатама Русије у САД разлог за прогањање и оптужбе самих америчких држављана. Америчка дипломатија ипак мало напредује, мање директно лажу и више прећуткују” – наведено је у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЗАКАРПАТЈЕ СВЕ ВИШЕ ПОСТАЈЕ ПРОРУСКО
Из Амбасаде Русије додају да САД прећуткују да се према њиховом Закону о регистрацији страних агената – ФАРА затворска казна може добити због кршења правила предочавања свих публикација у року од 48 часова.

Осим тога, како је наведено, САД прећуткују да све невладине организације /НВО и медији/ – “страни агенти” морају пружити детаљни извештај о састанцима са представницима државних органа своје земље, што често парализује посао тих НВО или медија.

Прочитајте још:  „Немојте да заспите“: Трамп посаветовао Бајдена пред сусрет са Путином
Из руске Амбасаде истичу да тачка 951 у члану 18 америчког закона предвиђа казну од 10 година затвора за пропуст регистрације као страног агента.

“Има више тих “узора демократије”. Посебно је ноншалантна аргументација да се сличан закон у Русији, наводно, користи ради масовних репресија док је у самим САД регистровано врло мало судских случајева у вези са законом ФАРА” – додаје се у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је апслолутно природно да у САД има мало судских случајева за стране агенте, јер се нико не меша у америчку унутрашњу политику преко медија или НВО нити жели тако нешто.

Прочитајте још:  Да ли су масовна убиства у Србији била окидач за велику хибридну операцију дефинитивног окретања Србије ка Западу?
Из руске Амбасаде истичу да Сједињене Државе финансирају медије и невладин сектор широм света ради манипулација политичким странкама и смене влада.

“Признавали су своје финансирање НВО у страним државама више пута од Никарагве и Ирана до Украјине. Стога, сасвим је логично да ће се сличан закон о страним агентима тицати већег броја невладиних организација овде, које се баве политичком делатношћу о трошку страних спонзора. Сматрамо да такво појашњење ситуације никако није у супротности са слободом говора” – наведено је у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.

РТРС
Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Амбасада Русије у БиХ: САД финансирају медије и НВО широм света ради смене влада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *