Бивши отпораши напустили Грузију и кренули према Београду, Тбилиси тражи објашњење од Вашингтона

1

Бивши отпораши напустили Грузију и кренули према Београду, Тбилиси тражи објашњење од Вашингтона.

Троје држављана Србије које је грузијска служба безбедности ухапсила због припреме обојене револуције напустили су данас Грузију и кренули за Београд,  саопштио је представник Службе државне безбедности Грузије Хвича Бегиашвили.

Према наводима грузијске обавештајне службе, Синиша Шикман, Јелена Стојшић и Слободан Ђиновић су 26-29. септембра у хотелу Тбилиси Ибис извели обуку за оне невладине организације и цивилне активисте који „треба да имају одлучујућу улогу у припреми и спровођењу процеса насилног свргавања владе.”

У Служби државне безбедности кажу да су грађани Србије, чланови невладине организације Канвас , Центар за примењену ненасилну акцију и стратегије) допутовали у Грузију на позив пројекта УСАИД-а. Нису подигнуте никакве формалне оптужбе.

Власти Грузије истовремено захтевале су да Агенција за међународни развој УСАИД објасни зашто је та организација финансирала припрему немира у републици. О томе пише ТАСС .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тбилиси сматра да је америчка организација спровела обуке уз учешће грађана Србије, које је требало да припреме становнике републике за државни удар планиран за 2023. годину.

„Наравно, биће нам потребно појашњење о овоме. Зашто је таква обука, чија је директна сврха била припрема револуције у Грузији, финансирана од стране УСАИД-а“, рекао је Иракли Кобахидзе, председник владајуће партије Грузијски сан-демократска Грузија.

Служба државне безбедности објавила је видео снимке снимљене током обуке. Материјал је, тврди одељење, добијен „као резултат тајне истражне радње спроведене на основу налога судије“.

Подсетимо, Служба државне безбедности Грузије је 18. септембра саопштила да група лица која делује на територији Грузије и ван њених граница планира да организује дестабилизацију и грађанске немире у земљи у октобру-децембру ове године, крајње чији је циљ промена власти путем насиља. Служба државне безбедности је саопштила да је у спровођењу „револуционарног сценарија” планирано коришћење организације КАНВАС, коју су створили бивши лидери Српског омладинског покрета „Отпор”.

Прочитајте још:  Аљбин Курти: Кремљ покушава да искористи Србију као свог пуномоћника за дестабилизацију Балкана

Грузијска обавештајна служба тврди да су аутори „револуционарног сценарија” бивши заменик министра унутрашњих послова у влади Михаила Сакашвилија, сада заменик шефа војне обавештајне службе Украјине Георгиј Лорткипанидзе, Сакашвилијев бивши обезбеђење Михаил Батурин, као и као командант Грузијске легије која делује у Украјини Мамука Мамулашвили .

Подсетимо, бивши отпораши и увозници “обојених револуција” нису први пут у Грузији. Они су учествовали у припреми државног пуча 2004. године као и у Украјини у “наранџастој револуцији”, претходници Мајдана исте године. Такође два пута су били и у Белорусији, 2001 и 2010. године али, на срећу тамо су оба пута ухапшени.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бивши отпораши напустили Грузију и кренули према Београду, Тбилиси тражи објашњење од Вашингтона

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *