Како су Срби уплетени у предстојећи мајдан у Грузији?

0

Служба државне безбедности Грузије упозорила је да Сједињене Државе спремају нереде за насилну промену власти у тој земљи, а у припреми обојене револуције умешано је и троје Срба, чланова организације „Канвас“. © Sputnik / Sputnik

Запад спрема државни удар у Грузији с циљем да отвори још један нови антируски фронт, али и да казни „непослушни“ Тбилиси који продубљује сарадњу са Москвом и одбија да уведе санкције Русији, кажу експерти, коментаришући сазнања грузијске обавештајне службе да Сједињене Државе у тој земљи припремају сценарио попут украјинског Евромајдана.

Служба државне безбедности Грузије упозорила је да Сједињене Државе спремају нереде за насилну промену власти, а у припреми обојене револуције умешано је и троје Срба, чланова организације „Канвас“.

Изабран је период од октобра до децембра јер ће у том периоду бити објављени привремени извештаји Европске комисије и коначни извештај Европске уније о томе да ли ће Грузија добити статус кандидата за чланство у ЕУ, каже руски експерт Константин Тасиц.

„Радикалне снаге се и даље фокусирају на питање добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ за Грузију. Односно, у октобру ће бити објављен извештај на ову тему, где ће ЕУ оценити напредак, испуњеност услова за добијање статуса, а на крају године ће бити донета одлука“, додао је Тасиц.

Запад сматра да Грузија треба да следи спољну и безбедносну политику ЕУ, укључујући и увођење санкција Русији, али Тбилиси то одбија јер сматра да би то нанело економску, па и безбедносну штету Грузији и задало јак ударац земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим тога, државе које захтевају увођење санкција Москви одбијају да Грузији пруже безбедносне гаранције и економску подршку, док је гурају ка ескалацији са Русијом и тога су у Тбилисију свесни.

Многи у Грузији се залажу за економске везе са својим суседом. Русија је, после Турске, други највећи трговински партнер те земље. Трговински промет између Грузије и Русије од јануара до јуна ове године премашио је 1,2 милијарде долара, што је за скоро 76 одсто више него у истом периоду 2022.

Прочитајте још:  До догађаја у Белгородској области

У мају ове године су, први пут након 2019. године, поново уведене директне авио-линије између те две земље, а Москва је укинула визе за грузијске држављане. Осим тога, гости из Русије значајно доприносе приходу Грузије. Ако у Грузију престану да долазе руски туристи, земља губи милијарду долара годишње.

„Могућа варијанта је да ће грузијске власти бити оптужене да нису уложиле довољно напора да се интегришу у ЕУ. То је кршење Устава, у коме се наводи да сви органи власти треба у том правцу да улажу напоре и у том контексту треба да привуку што више људи“, каже Тасевиц.

Улога Срба у припреми револуције

Тасевиц објашњава да се Грузија суштински одлучила за евроинтеграције, али да пре свега покушава да заштити своје националне интересе и не жели да постане арена сукоба Запада и Русије, као што се то догодило на територији Украјине. Због свега тога, труди се да води вишевекторску политику.

„И не ради се само о односима са Русијом. Недавно је, на пример, грузијски премијер Гарибашвили посетио Кину, где je потписанa декларацијa о стратешком партнерству. Односно, Грузија покушава да води избалансирану политику следећи националне интересе како би, с једне стране, избегла умешаност у сукоб, а с друге стране остварила националне интересе, пошто је Кина један од највећих економских партнера Грузије. Сходно томе, ЕУу целини је најважнији партнер, а Русија, посебно у последње време, такође игра веома велику улогу у грузијској економији“, каже експерт.

Грузијска Служба државне безбедности саопштила је да припрему обојене револуције у Грузији финансира Вашингтон, а да у њој учествују и држављани Србије, који су крајем септембра спровели обуку за представнике грузијских невладиних организација и грађанске активисте о организовању државног удара.

Синиша Шикман, Јелена Стошић и Слободан Ђиновић допутовали су у Грузију на позив Института Исток-Запад УСАИД програма. Како је саопштено, ови људи су повезани са револуционарним догађајима који су се десили 2003. године у Грузији, као и у сличним процесима у Србији и Украјини.
Такође, наводи се да су на саслушању, у присуству адвоката и преводилаца, њих троје покушавали да сакрију прави разлог свог боравка у Грузији како би избегли могућу кривичну одговорност, али Грузијска служба безбедности је објавила видео снимке тј. део доказа.

Прочитајте још:  УНИШТЕН ШТАБ СПЕЦИЈАЛНИХ СНАГА НАТО-А. САДА ЧЕКАМО ШАНСУ - ЗАЈЕДНО СА "СУРОВИКИН ЛИНИЈОМ"

Они су на саслушању рекли да је њихова сврха посете Грузији спровођење обуке за групе у области културе по питањима „стратешки ненасилнe борбe“, али је истрагом утврђено да то није био једини циљ њиховог путовања у Грузију.

Грузијски медији наводе да су српски чланови „Канваса“ обучавали групу која треба да одигра одлучујућу улогу у насилном рушењу власти. Подучавани су како да наступе против власти, Грузијске православне цркве, Службе државне безбедности и других ресора. Разматране су методе организације протеста, блокаде саобраћаја, постављања шатора испред зграда, упада у административне зграде и слично, а такође припремани су за могућа хапшења и учени методама отпора у таквом тренутку. Бавили су се питањима финансирања, упада у зграду парламента, гашења радио станица и преузимања власти, рушења владе Грузије, при чему је као пример дато искуство револуционарних процеса који су се одвијали у Србији, наводе грузијски медији, додајући да су Шикман и Ђиновић бивши чланови организације Отпор.

Вашингтон финансира обојене револуције

Амбасада САД у Грузији оповргла је наводе грузијских безбедносних служби о финансирању припрема нереда, наводећи да су оптужбе изнете против једног од пројеката које Вашингтон подржава погрешне и да се погрешно представљају циљеве америчке помоћи Грузији. Амбасада додаје да УСАИД „подржава“ народ Грузије од 1992., али експерти подсећају на устаљену праксу Запада да се меша у унутрашње ствари других земаља, организујући обојене револуције у Украјини, Југославији, Грузији, Киргистану и другим земљама.

„Један од праваца деловања америчких фондова је подршка грађанском активизму, помоћ цивилном друштву, подизање свести младих о политичким процесима, али под тим стварима младима се усађују прозападни ставови, уче се методама политичке борбе, укључујући и оне повезане са обојеним револуцијама. Није тајна да су у Грузији ови тренинзи били повезани са онима који су извели “револуцију ружа”, 2003. Стога је могуће да би сада људи могли да се обучавају у револуционарним технологијама“, каже Тасиц.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: Војно-биолошке пројекте у Украјини спроводе не само САД, већ и друге земље НАТО-а, попут Немачке и Пољске.

“Револуција ружа” или Ружичаста револуција назив је за догађаје у Грузији, који су довели до смене тадашњег председника Едуарда Шеварднадзеа и доласка на власт Михаила Сакашвилија који је тада тријумфално иступио пред масом држећи у руци ружу.

Један од главних покретача те обојене револуције била је невладина организација Кмара, што у преводу значи “доста”. Та организација је била инспирисана и обучавана од стране активиста српског Отпора, чак је и симбол стиснуте песнице директно пресликан.

Служба државне безбедности Грузије је још средином септембра упозорила да група завереника планира да организује нереде ради насилне промене власти у земљи ако ЕУ не одобри статус кандидата њиховој земљи.

Грузија је оптужила бившег заменика министра унутрашњих послова, а садашњег заменика шефа украјинске војне обавештајне службе Гиоргија Лорткипанидзеа да планира да подстакне грађанске немире у покушају да збаци владу у Тбилисију, која у последње време продубљује односе са Русијом.

Лорткипанидзе, који је претходно био заменик министра у изразито прозападно оријентисаној грузијској влади, сковао је неколико сценарија. Један од њих је постављање шатора на централним авенијама и затварање владиних зграда, а затим активирање бомбе у делу града где ће бити шатори како би цивилне жртве довеле до немира у граду.

Оливера Икодиновић / Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *