НАТО против НАТО-а: Окршај савезника у Сирији

0

Getty © Ethan Miller/Getty Images Турски дрон оборен је из америчког ловца "Ф-16"

Амерички борбени авион оборио је турски ударни дрон изнад северне Сирије, а инцидент је званично потврдио Пентагон.

Речено је да се беспилотна летелица “анка-с” у четвртак приближила области у провинцији Хасака где су дејствовале америчке снаге.

Дрон је оцењен као “потенцијална претња”, након чега је на њега отворена ватра из америчког ловца “Ф-16”, пренео је АФП цитирајући америчко Министарство одбране.

До званичне потврде дошло је након што је неименовани званичник САД рекао за “Волстрит џорнал” да је турски дрон био наоружан пројектилима ваздух-земља и да је уништен “док су америчке трупе изводиле операције у близини.”

У непотврђеним извештајима се наводи да је дрон заправо оборио авион “Ф-35” из 421. ловачке ескадриле. Међутим, дотична ескадрила користи и “Ф-35” и “Ф-16”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Турско министарство одбране негирало је да је дрон био један од њихових, али званичници који су говорили за “Волстрит џорналом” истичу да је америчка војска потврдила порекло дрона и да га је свесно оборила знајући да је наводно турски.

Турске беспилотне летелице су у последње време нападале положаје Сиријских демократских снага (СДФ), које подржавају САД и које контролишу североисточну Сирију, у знак одмазде за терористички бомбашки напад прошле недеље у Анкари, за који су курдски милитанти преузели одговорност.

Већину снага СДФ чине борци Народних заштитних јединица, које Турска сматра продужетком Радничке партије Курдистана у Сирији. Припадници Народних заштитних јединица недавно су се сукобили са својим арапским колегама у провинцији Деир-ез-Зор.

Процењује се да се у Сирији тренутно налази око 900 америчких војника, који помажу СДФ-у да контролише пољопривредно земљиште и нафтне бушотине на територијама које су пре неколико година заузели терористи Исламске државе (ИСИС). Влада у Дамаску прогласила је њихово присуство нелегалним и оптужила Вашингтон за крађу сиријске нафте, на шта САД нису одговориле.

Прочитајте још:  ПРЕДСЕДНИК АЗЕРБЕЈЏАНА: "Нека само захвале Путину што је Русија још једном спасила Јерменију"

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *