Украјинци признали: Спремали смо нападе на Запорошку нуклеарку

0

www.globallookpress.com © Victor

Начелник украјинске војне обавештајне службе, генерал-потпуковник Кирило Буданов признао је у интервјуу за NV да су украјинске специјалне јединице три пута покушале да нападну и освоје Запорошку нуклеарну електрану, која је од прошле године под контролом руских снага.

Према речима Буданова, први од ових напада одиграо се у августу 2022, након чега су уследила и преостала два.

Током првог напада Украјинци су брзим чамцима пресекли Каховски резервоар воде код Енергодара како би на левој обали реке Дњепар створили погодан терен за заузимање нуклеарке. Ипак, били су принуђени да одступе.

Друга два пута такође су покушали да се искрцају на леву обалу Дњепра. Последњи пут, када су покушали да изведу напад, у акцији је учествовало неколико стотина људи, а међу њима је било и странаца.

Наиме, Буданов тврди да је и командант страних снага Вадим Попик учествовао у нападу на нуклеарку. Са њим су, како додаје, били Новозеланђани, али и држављани неких других земаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, ни последњи напад није успео јер су руске снаге извеле тешку технику на обалу, укључујући и тенкове, због чега су Украјинци били принуђени да се повуку.

Подсетимо, руска страна од прошле године упозорава ширу јавност да Украјина припрема нападе на нуклеарку. Москва је истакла да су већ били регистровани неки такви напади, док су поједини званичници додали да се зна да Украјинци обучавају неколико стотина војника за напад на највеће нуклеарно постројење у Европи.

Кијев је, међутим, на челу са председником Украјине Владимиром Зеленским демантовао упозорења која су стизала из Москве, покушавајући да за потенцијалне нападе на нуклеарку оптужи Русију. У међувремену, Украјина је своје грађане чак обучавала за евентуалну нуклеарну катастрофу.

Прочитајте још:  Бивши саветник украјинског председника: Украјина је на ивици грађанског рата!

Иако шира јавност макар јавно није иступила са недвосмисленим упозорењима на рачун Кијев, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је у јулу ове године да за напад на нуклеарку могу бити криви само Украјинци.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *